Italianen protesteren tegen 'aftapwet'

06/10/11 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:31

In het Italiaanse parlement wordt een wetsvoorstel besproken om de publicatie van afgeluisterde telefoongesprekken te verbieden.

Italianen protesteren tegen 'aftapwet'

© Reuters

Enkele Italianen verzamelden zich voor het parlementsgebouw in Rome om te protesteren tegen een wetsvoorstel om de publicatie van afgeluisterde telefoongesprekken in kranten en op websites te verbieden. Ook de Italiaanse editie van Wikipedia heeft zijn internetencyclopedie offline gehaald uit protest tegen het voorstel.

Volgens de wet zouden websites verplicht worden teksten binnen 48 uur te veranderen als iemand zich erdoor beledigd voelt. Doen ze dit niet, dan krijgt de site een boete van 12.000 euro. De wet vereist zelfs geen evaluatie door een derde partij. De vragende partij hoeft dus niet te bewijzen dat de bewuste informatie werkelijk fout is.

Wikipedia dreigt ermee de encyclopedie definitief van het net te halen als de wet wordt goedgekeurd. De huidige wetgeving om smaad en laster te voorkomen vinden de beheerders van de Italiaanse Wikipedia ruim voldoende. Volgens Wikipedia kan de nieuwe wet gevolgen hebben voor de fundamenten van de site, zoals neutraliteit en verifieerbaarheid van de inhoud.

Chantage

Volgens de Italiaanse premier Silvio Berlusconi moet de wet de Italiaanse burger beschermen. Vorige maand publiceerden Italiaanse nieuwssites transcripties van telefoonconversaties van Berlusconi die werden opgenomen in het kader van een politieonderzoek naar mogelijke chantage door een zakenman die aan de premier prostituees leverde.

De gesprekken brachten de premier danig in verlegenheid omdat hij onder andere de Duitse Bondkanselier Angela Merkel beledigde en had gezegd dat hij Italië wilde verlaten. Berlusconi, die momenteel terechtstaat voor corruptie en het aanzetten tot prostitutie van een minderjarige, beweert dat hij het slachtoffer is van linkse magistraten die het op hem gemunt hebben. (TE)

Lees meer over:

Onze partners