Italiaanse regering wankel na ontslag 5 Berlusconi-ministers

29/09/13 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:16

In Italië hangt de toekomst van de regering van Enrico Letta aan een zijden draadje door het ontslag van de vijf ministers die lid zijn van Volk van de Vrijheid, de partij van Silvio Berlusconi.

In Italië hangt de toekomst van de regering van Enrico Letta aan een zijden draadje. De vijf ministers die lid zijn van de centrumrechtse partij PdL (Volk van de Vrijheid) van Silvio Berlusconi, hebben beslist hun ontslag in te dienen. Dat heeft een woordvoerster van vicepremier en PdL-voorzitter Angelino Alfano laten weten.

De vijf ministers hebben allemaal de consignes van Berlusconi gevolgd, aldus de woordvoerster. Die vond het 'ultimatum' van premier Letta 'onaanvaardbaar'. De eerste minister had vrijdag aangekondigd dat hij het vertrouwen ging vragen aan het parlement. Hij wilde de PdL zo dwingen kleur te bekennen wat betreft de steun van centrumrechts aan zijn regering. Hij is het moe dat de ministers van Berlusconi telkens met ontslag dreigen als hun topman in juridisch nauwe schoentjes komt.

Dreigende veroordelingen Berlusconi zorgen voor spanningen

PdL-parlementsleden hadden met een 'massaal aftreden' gedreigd indien de wegens belastingsfraude rechtsgeldig veroordeelde Berlusconi bij een zitting van de Senaat op 4 oktober wordt uitgesloten. De PdL is de belangrijkste coalitiepartner van de Democratische Partij (PD) van Letta. De onduidelijke politieke toekomst van 'Il Cavaliere' als senator zorgde de voorbije weken voor oplopende spanningen.

'De laatste belediging van links aan de Italianen'

Letta had een ministerraad bijeengeroepen met de bedoeling de geplande verhoging van de btw vanaf 1 oktober van 21 naar 22 procent uit te stellen, maar door de crisis-sfeer had de premier elke beslissing voor zich uit geschoven. In een boodschap aan de PdL-ministers had Berlusconi hen zaterdag uitgenodigd de mogelijkheid van een onmiddellijk ontslag te bestuderen, om zich op die manier 'niet medeplichtig te maken aan de laatste belediging die door links wordt opgelegd aan de Italianen'. Voor Berlusconi kan een btw-verhoging niet door de beugel. Ook economische experts menen dat zo'n verhoging op de consumptie en het economische herstel in Italië zal wegen.

Waarnemers vragen zich nu af of het ontslag van de PdL-ministers geen ultiem manoeuvre is om toegevingen te verkrijgen van de kant van premier Letta.

Onze partners