Italiaanse rechtbank bevindt Amanda Knox opnieuw schuldig aan seksmoord

30/01/14 om 13:58 - Bijgewerkt om 22:25

De rechtbank in Firenze heeft in hoger beroep geoordeeld dat de Amerikaanse Amanda Knox inderdaad schuldig is aan de seksmoord op de Britse studente Meredith Kercher. Knox moet voor 28,5 jaar achter de tralies - als ze ooit nog een voet in Italië zet, wat ze niet van plan is.

Italiaanse rechtbank bevindt Amanda Knox opnieuw schuldig aan seksmoord

Amanda Knox © REUTERS

In het Italiaanse Firenze werd al uren uitgekeken naar de uitspraak van het Italiaanse Hof van Beroep in de zaak Amanda Knox. Het is de derde keer dat het Italiaanse gerecht een uitspraak doet. De verzamelde pers wacht al sinds vanochtend op nieuws.

Is Meredith Kercher vermoord met een mes dat gebruikt werd door Amanda Knox en zat het DNA van het slachtoffer op dit mes? Dat was de cruciale vraag in de derde versie van het meest gemediatiseerd moordproces dat ooit in Italië plaatsvond.

Amanda Knox (26) en Raffaele Sollecito (29) storden opnieuw terecht voor de moord op Meredith Kercher. De Britse uitwisselingsstudente werd in 2007 op brutale wijze vermoord in Italië. Ook Sollecito werd door hte Hof van Beroep schuldig bevonden. Hij werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

Voor Knox had het Italiaanse Openbare Ministerie (OM) 30 jaar celstraf geëist voor de eigenlijke moord en daarbovenop nog eens 4 jaar voor laster, omdat Knox iemand anders valselijk heeft beschuldigd. Voor de ex-vriend van Knox , Raffaele Sollecito, vroeg de aanklager een celstraf van 26 jaar.

De twee stonden voor de derde maal terecht voor de moord op Knox' medebewoonster Meredith Kercher. Zij werd in 2007 doodgestoken tijdens een uit de hand gelopen seksspel. Kercher werd halfnaakt teruggevonden en haar lichaam vertoonde tientallen steekwonden. Toen de politie het huis doorzocht, stond de Amerikaanse Knox naar verluidt buiten te zoenen met het vriendje dat ze nog maar twee weken kende. Ze legde verschillende uiteenlopende verklaringen af, wat haar meteen verdacht maakte.

Enkele dagen na het incident werden Knox en Sollecito aangehouden. Tijdens een van de verhoren duidde Knox haar baas en bareigenaar Patrick Lumumba aan als verdachte, maar het gerecht was al snel overtuigd van zijn onschuld. Deze valselijke beschuldiging kan Knox nog eens vier jaar extra gevanginsstraf opleveren.

Amanda Knox: 'Ik ben bereid om voortvluchtig te zijn'

In een recent interview liet Amanda Knox verstaan dat ze weigert ooit nog een voet in Italië te zetten, wat de uitspraak ook mag zijn. 'Ik wacht vandaag het verdict af met mijn hart in mijn keel. Ik ben bereid om voortvluchtig te zijn, maar naar Italië keer ik nooit terug.'

Onzorgvuldig omgegaan met bewijsmateriaal

Nadat de Knox en Sollecito vier jaar hadden vastgezeten, werden ze in 2011 vrijgesproken. Maar in 2013 oordeelde het Hof van Cassatie dat de zaak opnieuw moest worden behandeld. Het Italiaanse Hooggerechtshof vond dat de processen in eerste aanleg en in beroep 'vol tegenstrijdigheden' zaten. Volgens de rechters was er bovendien onzorgvuldig omgegaan met bewijsmateriaal.

Op dit moment zit enkel de Ivoriaan Rudy Guede nog in de cel voor de moord op Kercher. Hij kreeg een apart proces en werd ook in beroep veroordeel tot 16 jaar cel.

Voortvluchtig

De rechtzaak tegen Amanda Knox werd wereldwijd gevolgd en was een van de meest gemediatiseerde zaken van 2011. De zaak zorgde bovendien voor diplomatieke spanningen tussen de VS en Italië.

Na haar vrijspraak trok de 26-jarige Knox onmiddellijk terug naar de Verenigde Staten, waar ze het boek 'Waiting to be heard' schreef. Deze getuigenis leverde Knox een miljoenendeal op. Op dit moment volgt ze in Washington een studie creatief schrijven en heeft ze een nieuwe vriend. Uit vrees om opnieuw opgesloten te worden, woont ze het proces in Italië niet bij.

Knox, die blijft volhouden dat ze onschuldig is, liet eerder weten dat ze zal verder leven als voortvluchtige indien ze opnieuw veroordeeld zou worden. Nu het ook daadwerkelijk zo ver is, wijst weinig erop dat ze ooit haar straf zal uitzitten in Italië. De VS zal haar niet uitleveren, stellen door CNN geciteerde juristen. De Amerikaanse wet stelt namelijk dat je geen twee keer kan terechtstaan voor dezelfde feiten.

Familie van slachtoffer: 'We zullen eender welke uitspraak accepteren'

Lyle en Stephanie Kercher, broer en zus van de vermoorde Meredith Kercher, wachten de uitspraak af in de buurt van de rechtszaal. In een interview met de Italiaanse televisie eerder vandaag zeiden ze dat ze enkel gerechtigheid willen.

'We zijn hier om de waarheid te achterhalen. De enigen die de waarheid kunnen vinden, zijn de rechters en de juryleden. Zij zijn geconfronteerd met de bewijzen. Wij willen niet dat de verkeerde mensen gestraft worden. We zullen eender welke uitspraak accepteren.

Lees meer over:

Onze partners