Italiaanse marine redt 500 migranten op zee

Aan het Italiaanse eiland Lampedusa vond in oktober 2013 een scheepsramp plaats met ruim 360 vluchtelingen aan boord. © EPA

De Italiaanse marine heeft ten zuiden van Italië ongeveer 500 illegale migranten op zee gered die verdeeld waren over twee grote boten. Onder hen bevonden zich 133 minderjarigen en 64 vrouwen. De reddingsoperatie duurde de hele nacht.

Een helikopter van de marine lokaliseerde maandagavond twee boten ten zuiden van Capo Passero, ten zuidoosten van Sicilië. De ene boot werd voortgesleept door de andere, nadat een vaartuig averij had opgelopen. Ongeveer 500 immigranten hadden hulp nodig, waaronder 133 minderjarigen en 64 vrouwen.

Omwille van de slechte weersomstandigheden en de afwezigheid van veiligheidsmateriaal op de vaartuigen, begon de Italiaanse marine een reddingsoperatie, waarbij ze geholpen werden door meerdere handelsschepen. De migranten kregen reddingsvesten toegeworpen en werden van de boten gehaald door een fregat en een patrouillevaartuig. Daarbij kwamen vrouwen en kinderen eerst aan de beurt. De reddingsoperatie moest door het slechte weer worden onderbroken en ’s morgens hervat.

Overvloed aan oversteek migranten

Het incident is niet het eerste, de Italiaanse grenspolitie waarschuwde eind april al voor een massale oversteek van migranten, voornamelijk uit Afrika. Veel mensen proberen via de Middellandse Zee tot bij Italië te geraken, iets wat niet altijd zonder risico’s verloopt.

Op 12 mei stierven zo 14 personen tijdens een schipbreuk. De Italiaanse marine redde toen meer dan 200 migranten. Sinds het begin van 2014 kwamen al 22.000 migranten en vluchtelingen aan op de Italiaanse kust. Dat is zes keer meer dan dezelfde periode in 2013, meldt Rome.

De reddingsoperatie kadert in de operatie ‘Mare Nostrum’, die in het leven werd geroepen toen de voorbije herfst meer dan 400 doden vielen bij twee stormen nabij Lampedusa en Malta. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, herhaalt van tijd tot tijd dat “de Middellandse Zee geen Italiaanse, maar een Europese grens is”. Alfano klaagt daarmee het gebrek aan steun vanuit de Europese unie aan. Italië wil meer financiële steun en vraagt Europa te zorgen voor een betere verdeling van de immigranten. De Europese richtlijnen zeggen echter dat de asielaanvragen voor migranten moeten worden behandeld in het land waar ze toekomen. (Belga/KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content