Israëlische verkiezingen: Netanyahu wint dan toch

Netanyahu spreekt zijn partijgenoten toe © REUTERS

Likoed, de conservatieve partij van premier Benjamin Netanyahu, heeft de parlementsverkiezingen in Israël gewonnen. De partij behaalt 29 of 30 zetels, tegen 24 voor de grote rivaal, de centrumlinkse Zionistische Unie van Isaac Herzog.

Dat melden The Jerusalem Post en de nieuwssite Ynet op basis van 95 procent getelde stemmen.

De stemmenverdeling werd enkele uren eerder op 23,7 procent voor Likoed geschat tegen 19,1 procent voor Zionistische Unie.

Kort na het sluiten van de kiesbureaus voorspelden de exitpolls een nek-aan-nekrace tussen beide partijen maar zo is het niet gebleven.

The Jerusalem Post geeft volgende verdeling van de 120 zetels in de Knesset:

30 voor Likoed (misschien 29) en 24 voor Zionistische Unie.

De Verenigde Arabische Lijst wordt volgens de krant met veertien zetels de derde sterkste fractie in het parlement, wat zelfs meer is dan de partij verhoopte.

De centrumlinkse Toekomstpartij Yeh Atid is goed voor 11 zetels, de extreemrechtse Bajiet Jehoedie voor acht, de nieuwe centrumrechtse Kulanu voor tien, de religieuze Shas voor zeven, de Verenigde Tora-Jodendom voor zes, de linkse Meretz voor vier, Yisraël Beiteinuvoor zes zetels, terwijl de streng-religieuze Jachad de kiesdrempel van 3,5 procent nipt niet zou halen.

Beter dan voorspeld

Daarmee lijkt een recordbrekende vierde ambtstermijn voor uittredend premier Benjamin Netanyahu in de maak. Hij moet dan wel een coalitie van rechtse en religieuze partijen op de been zien te brengen. Sommige leiders van die partijen hebben in het verleden zware conflicten met hem gehad.

In de aanloop naar de verkiezingen gaven de peilingen een tegengesteld resultaat. Zionistische Unie leek toen vier zetels meer te zullen gaan halen dan Likoed. De ultieme campagne van Netanyahu, die aankondigde dat er met hem geen Palestijnse staat komt en die waarschuwde voor de massaal opgedaagde Arabische kiezers, schijnt effect gehad te hebben. Hij noemde het verkiezingsresultaat in een tweet “een grote overwinning” en dat was ook de teneur van de toespraak die hij voor zijn aanhang gaf. “We hebben een grote overwinning geboekt met het nationalistische kamp, aangevoerd door Likoed”. Hij zei dat hij de leiders van kleinere rechtse partijen al had gevraagd om snel een coalitie te vormen, die “sterk en stabiel” zou zijn (coalities zijn dat niet gauw in Israël).

I

‘Alle sociale partijen’

Isaac Herzog van de Zionistische Unie, noemde zijn resultaat, op een moment dat de exitpolls nog een gelijke stand tussen zijn partij en Likoed voorspelden, “een opmerkelijke prestatie. We wachten op het definitieve resultaat, de bevolking wil echte veranderingen. Ik zal alle sociale partijen oproepen om mijn regering te vervoegen”.

“Ik ben vastbesloten om een echt sociale regering op de been te brengen”, aldus nog Herzog, in een toespraak voor zijn supporters. “Het is nog niet beslist. Vannacht zal niets beslist worden. Jullie kunnen gaan slapen”.

Moshe Kahlon, leider van Kulanu, die beschouwd wordt als ‘kingmaker’, zei dat hij met zowel Netanyahu als Herzog had getelefoneerd en dat hij pas zal beslissen met wie hij in zee gaat als alle stemmen geteld zijn. Kahlon maakte eerder deel uit van de Likoed-partij van Netanyahu, en was minister in diens regering. Hij is al enige tijd een fel criticus van de premier.

Opkomst hoog

De president, Reuven Rivlin, staat een grote coalitie voor, waarin onder meer de twee grote partijen hun krachten bundelen, maar Netanyahu zei tijdens de campagne dat dit geen optie is voor hem, en ook de Zionistische Unie is niet happig op zo’n formule van nationale eenheid.

De opkomst lag hoog. met 71,8 procent, 4 procent hoger dan in 2013. Vooral de opkomst van Arabische kiezers ging spectaculair omhoog. Ergens tussen 67 en 68 procent kwam opdagen, tegenover 54 procent in 2013.

(Belga/TE/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content