Israëlische rabbijn: Palestijnse president moet verdwijnen

30/08/10 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

Rabbijn Ovadia Yosef, de geestelijke leider van de Israëlische regeringspartij Shas, heeft voor grote ophef gezorgd.

Israëlische rabbijn: Palestijnse president moet verdwijnen

© EPA

Rabbijn Ovadia Yosef, de geestelijke leider van de Israëlische regeringspartij Shas, heeft voor grote ophef gezorgd. Hij zei dat hij de Palestijnse president Mahmoud Abbas van de wereld wil zien verdwijnen.

Deze week ontmoeten Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu elkaar in Washington om de rechtstreekse vredesonderhandelingen te hervatten.

Yosef is daar fel tegen gekant. De geestelijke leider van de ultraorthodoxe Shaspartij, die elf zetels in het Israëlische parlement heeft, sprak zaterdag tijdens zijn wekelijkse preek de wens uit dat "alle smerige mensen die Israël haten, zoals Abbas, van onze wereld verdwijnen".

Kritiek

De uitspraken van de rabbijn doen veel stof opwaaien. Netanyahu heeft al laten weten dat de mening van Yosef niet de zijne of die van zijn regering is, meldt de BBC.

Volgens de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat zet Yosef met zijn uitlatingen "aan tot genocide." Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de uitspraken van de rabbijn "te betreuren en veroordelen."

Het is overigens niet de eerste keer dat Ovadia Yosef (89), de voormalige opperrabbijn van Israël, zijn boekje te buiten gaat. In 2001 pleitte hij al eens voor de vernietiging van de Arabieren.

Lees meer over:

Onze partners