Israëlische premier Netanyahu versterkt aanval op Gaza (VIDEO)

Rookpluimen stijgen op boven Gaza na wat volgens getuigen Israëlische bombardementen waren. © REUTERS

De Israëlische eerste minister, Benjamin Netanyahu, heeft het Israëlisch leger opgedragen een sterker en intensiever offensief uit te voeren in de Gazastrook.

Terwijl er steeds meer doden vallen aan Palestijnse kant en raketten uit Gaza tot Tel Aviv reiken, heeft de premier van Israël, Benjaming Netanyahu, het Israëlisch leger opgedragen nog intensiever op te treden in het offensief tegen de Gazastrook.

Netanyahu vertelde de veiligheidsoversten in Beersheba dat ‘Het IDF (Israëlische Defensieleger) is voorbereid op elke optie. Hamas zal zwaar boeten voor het schieten op Israëlische burgers.’

Operatie kan lang duren

Operatie Protective Edge is gericht tegen Hamas en moet de raketaanvallen – die versterkt zijn en dieper in Israël geraken – stoppen. In een bericht op de nationale televisie liet Netanyahu weten dat voortdurende aanvallen op de Israëlische gemeenschap niet getolereerd worden. ‘Daarom heb ik het leger gevraagd de operatie tegen de terroristen van Hamas en andere militanten in Gaza significant te versterken’, zei hij. ‘Ik vraag u voor geduld, want deze operatie zou lang kunnen duren.’

Tijdens de grootste uitbraak van geweld in Gaza sinds de achtdaagse oorlog in 2012, blijft het voorlopig bij luchtaanvallen. Hoewel een grondinvasie uitblijft, gaf Israël de toestemming om 40.000 reservisten op te roepen voor een eventuele grondoperatie. Konvooien van extra tanks en andere bepantsering werden al richting de grens met Gaza gestuurd.

‘Het werd ons opgedragen Hamas hard te raken’, zei de woordvoerder van het leger, Brig-Gen Moti Almoz, op de militaire radio. Hij voegde eraan toe dat de operatie in verschillende fases zal plaatsvinden. Dat schrijft The Guardian.

Videobeelden tonen Palestijnen die weglopen van zwarte rook terwijl het Israëlische leger het offensief opvoert en luchtaanvallen uitvoert op de Gazastrook. Minstens negen Palestijnen, waarvan twee kinderen, zijn in de onrust omgekomen.

440 luchtaanvallen tegen Gaza

De massale luchtaanvallen van de grootschalige militaire operatie maakten binnen twee dagen 32 Palestijnse slachtoffers. Verschillende militanten van Hamas en andere islamitische jihads lieten daarbij ook het leven. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Ondertussen zijn er al ongeveer 440 luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook.

Palestijnse dokters in Gaza-Stad meldden dat twee vrouwen en vier kinderen gedood werden in aanslagen in het noorden en het oosten van de stad bij de grens met Israël.

In Israël loeiden de sirenes voor de eerste keer sinds 2012. Volgens schattingen van het Israëlische leger werden in 24 uur tijd 165 raketten vanuit Gaza naar Israël gevuurd. Er zijn tot nu toe geen meldingen van slachtoffers van die raketaanvallen. Ongeveer 45 van de projectielen waren gericht op steden in het centrum van Israël, zoals Jeruzalem, Tel Aviv en Hadera, 116 kilometer ten noorden van de Gazastrook.

‘Recht op zelfverdediging’

Washington veroordeelde de raketaanvallen tegen Israël. ‘Geen enkel land kan raketaanvallen tegen burgers aanvaarden en we steunen Israëls recht op zelfverdediging tegen deze kwaadaardige aanvallen’, aldus de woordvoerder van het Witte Huis, Josh Earnest, in The Guardian.

De Palestijnse president, Mahmoud Abbas vroeg Israël onmiddellijk te stoppen met de luchtaanvallen en riep op tot kalmte. ‘De Palestijnse overheid heeft intensieve en dringende contacten met regionale en internationale partijen om de escalatie te stoppen.’

Abbas richtte zich ook tot de Egyptische president, Abdel Fatah al-Sisi voor hulp in een interventie ter verdediging van de Palestijnen in Gaza. Volgens het officiële Palestijnse persagentschap Wafa, antwoordde Sisi dat ‘Egypte bezorgd is over de veiligheid van het Palestijnse volk en het gevaarlijk conflict wil stoppen en zo snel mogelijk een staakt-het-vuren wil bereiken.’

Escalatie na moorden tieners

Het militaire offensief is ontstaan uit groeiende spanningen in Israël en Palestina die volgden op de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners – een aanslag die Israël op Hamas pint – en de gruwelijke (wraak)moord door Joodse extremisten op een Palestijnse tiener.

Aanvankelijk deinsde Netanyahu terug voor een langdurig en bloederig conflict in Gaza en bood hij ‘stilte voor stilte’ aan als Hamas de raketaanvallen zou stoppen. Maar de dood van zes Hamasleden in een explosie in een tunnel, lokte meteen de dreiging van wraakacties en een escalatie van raketaanvallen uit. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content