Israëlische minister van Defensie Ehud Barak stapt uit de politiek

26/11/12 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Ehud Barak (70), de huidige minister van Defensie van Israël en voormalig premier, verlaat de politiek.

Israëlische minister van Defensie Ehud Barak stapt uit de politiek

© Reuters

Het bericht is een verrassing, omdat er momenteel volop campagne wordt gevoerd voor de parlementsverkiezingen op 22 januari. De man wil zich aan zijn familie wijden.

"Ik zal mijn termijn als minister van Defensie afmaken met de vorming van de volgende regering over drie maanden", preciseerde Barak, die als de nummer twee van de regering beschouwd wordt.

Palestijns conflict

De aankondiging kwam er vijf dagen na het einde van de Israëlische operatie "Pillar of Defense" tegen de gewapende Palestijnse groepen in de Gazastrook, die door Barak "tot nog toe" positief werd geëvalueerd.

Barak, die gezien wordt als een van de beste militaire experts van het land, stapte midden jaren 1990 in de politiek na zijn vertrek uit het Israëlische leger.

Nieuwe partij

De man was premier tussen 1999 en 2001 en verliet de Arbeidspartij in januari 2011 om zijn post als minister van Defensie te kunnen behouden binnen de regering van Benjamin Netanyahu, onder meer samengesteld uit religieuze en extreemrechtse partijen. Vervolgens richtte hij een nieuwe partij op met vier andere dissidente leden van de Arbeidspartij, "Ha'atsmaoet" - wat in het Hebreeuws onafhankelijkheid betekent. De partij doet het echter niet zo goed in de peilingen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners