Israëlische marine "volgt" pro-Palestijns schip

14/07/10 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

Israëlische oorlogsbodems volgen een Libisch activistenschip met hulpgoederen voor de Gazastrook. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de eindbestemming van het schip is.

Israëlische marine "volgt" pro-Palestijns schip

© EPA

Volgens de Libische stichting achter het initiatief heeft de 'Almathea' nog steeds Gaza als einddoel. Het schip wil de Israëlische zeeblokkade doorbreken.

Israël en Egypte zeggen dan weer dat de kapitein van het schip akkoord is gegaan om het schip naar de Egyptische havenstad El-Arish te varen, maar dat het met motorpech kampt.

De activisten zeggen dat hun schip omsingeld wordt door acht Israëlische boten, maar vanuit Israëlische hoek luidt het dat de schepen van de marine de Almathea gewoon 'volgen'.

Libisch

De 'Almathea', die onder Moldavische vlag vaart, vertrok zaterdag uit Griekenland en moest woensdag de Gazastrook bereiken. Het heeft 12 bemanningsleden, 15 actievoerders en 2.000 ton hulpgoederen aan boord.

Het gaat om een initiatief van de Kadhafi International Charity and Development Association, een organisatie van Saif al-Islam Kadhafi, de zoon van de Libische leider Muammar Kadhafi.

Raid

Zes weken geleden bestormden Israëlische commando's een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza. Daarbij werden negen Turkse activisten gedood.

Het Israëlische leger heeft gewaarschuwd dat het zal ingrijpen als ook de Almathea de zeeblokkade van Gaza probeert te doorbreken.

Lees meer over:

Onze partners