Israëlisch premier Netanyahu verscherpt Gaza-offensief: 'Wapenstilstand totaal niet op agenda'

10/07/14 om 20:44 - Bijgewerkt om 21:22

'Ik spreek momenteel met niemand over een wapenstilstand', zo zegt de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu. 'Het staat totaal niet op de agenda.'

Israëlisch premier Netanyahu verscherpt Gaza-offensief: 'Wapenstilstand totaal niet op agenda'

© Reuters

De stad Jeruzalem is donderdag opgeschrikt door drie zware explosies, nadat de alarmsirenes waren afgegaan. De noodsirenes loeiden ook in de kolonie Ma'ale Adumim, ten oosten van Jeruzalem op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft 'verdere stappen' - een verscherping en intensifiëring van de luchtbombardementen - aangekondigd in het militaire offensief tegen de bevolking van de Gazastrook.

'We zullen nog harder toeslaan'

Na overleg met zijn kernkabinet zei de rechtse Likoed-premier dat de operatie (Protective Edge) 'naar wens' verloopt. 'We hebben (de door Israël als terreurbeweging beschouwde, islamitische) Hamas zware schade toegebracht, maar zullen nog harder toeslaan', verzekerde hij. De escalatie van het offensief heeft in de dichtbevolkte Gazastrook inmiddels al 88 mensenlevens geëist. Het offensief geldt als het 'antwoord' van Tel Aviv op raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Ook de recente Palestijnse 'hereniging' tussen Fatah en Hamas speelt allicht geen kleine rol.

Een staakt-het-vuren met de islamistische beweging Hamas is voorlopig nog niet aan de orde. Dat hadNetanyahu eerder op de dag al gezegd. 'Ik spreek momenteel met niemand over een wapenstilstand', zo zei de eerste minister, aangehaald door de krant Haaretz, voor een parlementaire commissie. 'Het staat totaal niet op de agenda.'

Al 83 mensen om het leven gekomen

Netanyahu stelde dat zijn werkwijze internationale steun geniet. Hij weigerde evenwel in te gaan op de vraag naar nog hardere maatregelen, zoals het stopzetten van de energie- en watertoevoer naar de Gazastrook. 'We kunnen niet doen wat de Russen met de Tsjetsjenen hebben gedaan', zo werd hij door het blad geciteerd.

De Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben al aan 83 mensen het leven gekost, zo zegt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Er zouden ook 550 gewonden zijn gevallen.

Hamas: 'Werp u op als menselijk schild'

Intussen heeft Hamas de bewoners van de Gazastrook ertoe opgeroepen om zich bij de Israëlische aanvallen als menselijk schild op te werpen. Een woordvoerder van Hamas sprak op televisie vol lof over Palestijnen die kort voor een Israëlische luchtaanval naar het dak van hun huis waren geklommen. 'Wij roepen u op om deze praktijk uit te voeren', zei hij.

(Belga/SD)

Onze partners