Israëlisch aanval in Syrië: 'Als het conflict escaleert, liggen Israël en Libanon in de vuurlijn'

31/01/13 om 14:03 - Bijgewerkt om 14:03

Drie vragen aan Knack-redacteur Hubert van Humbeeck over de Israëlische aanslag in Syrië en de gevolgen daarvan.

Israëlisch aanval in Syrië: 'Als het conflict escaleert, liggen Israël en Libanon in de vuurlijn'

© Reuters

Met één of misschien zelfs twee, daarover zijn de bronnen onduidelijk, raketaanvallen in Syrië, speelt Israël een riskant spel. Het Midden Oosten is een rumoerig kruitvat, en Israëls actie kan het conflict in Syrië laten escaleren. Drie vragen aan Knack-redacteur Hubert van Humbeeck over de Israëlische raketaanval op Syrisch grondgebied en de consequenties daarvan.

Zal de Israëlisch luchtaanval in Syrië zorgen voor een escalatie van het conflict in de richting van andere landen van het Midden-Oosten? Hubert van Humbeevk: Zoals altijd communiceert Israël zelf niet over de aanval. Er is op die manier weinig precieze informatie over wat er is gebeurd. Er is zelfs tegenspraak over het doelwit. Algemeen wordt aangenomen dat Israëlische jachtbommenwerpers een wapenkonvooi op weg naar Libanon hebben gebombardeerd. Syrië zelf meldt dat er ook een onderzoekscentrum van het Syrische leger is aangevallen. Een escalatie van het Syrische conflict naar andere landen in de regio behoort al een tijd tot de mogelijkheden. En dan liggen Libanon en Israël natuurlijk in de vuurlijn.

Wat heeft Israël eigenlijk te winnen bij deze actie?

Hubert van Humbeeck: Israël en ook de VS zijn ervoor beducht dat de Syrische wapenarsenalen in verkeerde handen vallen. Syrië beschikt over chemische wapens en geavanceerde raketsystemen. De vrees is groot dat die wapens in het bezit komen van soennitische fundamentalisten, die tegen al-Assad vechten. De vrees is net zo groot dat ze Hezbollah sterker maken, de aartsvijand van Israël in Libanon. Israël zal in ieder geval niet aarzelen om dat te voorkomen - wat nu blijkbaar is gebeurd.
Hoe sterk zijn de banden tussen Bashar al-Assad en Hezbollah? Hubert van Humbeeck: Syrië deelde lang de lakens uit in Libanon. Het trok zijn troepen pas enkele jaren geleden uit dat land terug. Het onderhoudt nog altijd nauwe banden met Hezbollah, een terreurgroep die ook een politieke rol speelt in Libanon. Hezbollah vocht met Israël enkele jaren geleden een regelrechte oorlog uit. De haat voor Israël bindt al-Assad en de Hezbollah. Tegelijk behoren ze min of meer tot dezelfde religieuze groep binnen de islam, en onderhouden ze ook allebei banden met Iran.

Lees meer over:

Onze partners