Israëli's opgeroepen om Turkije te mijden

31/05/10 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

Israël heeft zijn burgers opgeroepen om bezoeken aan Turkije uit te stellen, uit vrees voor uitingen van vijandigheid na de Israëlische bestorming van een humanitaire vloot voor Gaza.

Israëli's opgeroepen om Turkije te mijden

© Epa

Israëli's in Turkije zijn opgeroepen binnen te blijven, stadscentra te vermijden en weg te blijven van plaatsen waar er manifestaties zijn.

Turkije van zijn kant roept zijn ambassadeur uit Israël terug. Eerder waarschuwde de regering al dat de bilaterale relaties onherstelbare schade kunnen oplopen.

Bestormd

Israëlische troepen bestormden maandag het Turkse schip Mavi Marmara, dat deel uitmaakte van een konvooi van zes schepen met hulpgoederen voor de Gazastrook.

Volgens de Israëlische zender '10' vielen bij het incident zeker 19 doden en 26 gewonden. Onder de meer dan 600 activisten aan boord van de zes schepen waren voornamelijk Turken.

Verslechterd

In Istanbul kwamen maandag duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de Israëlische raid. Ze scandeerden onder meer 'Dood aan Israël!' en 'Turkse soldaten, vertrek naar Gaza'. In de hoofdstad Ankara manifesteerden zo'n 200 mensen voor de residentie van de Israëlische ambassadeur.

Turkije gold als een van de belangrijkste bondgenoten van Israël binnen de islamitische wereld, maar de relaties zijn de voorbije jaren fel verslechterd.

Ook twee Griekse schepen van het konvooi werden aangevallen, zo meldt de ngo 'Een schip voor Gaza'. Griekenland heeft zich uit protest teruggetrokken van militaire oefeningen met Israël.

Belgen

Belgisch ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) heeft ook de Israëlische ambassadeur in België uitgenodigd om informatie te komen verschaffen over de Israëlische militaire interventie.

Volgens Buitenlandse Zaken reisden vijf Belgen met het hulpkonvooi mee. Met hen is nog geen contact gemaakt, maar de woordvoerder beklemtoonde dat er tot dusver "geen slecht nieuws" te melden valt.

Lees meer over:

Onze partners