Israël wil het woord ‘nazi’ bannen

© Thinkstock

Een wet die het gebruik van woorden en symbolen uit de nazitijd wil verbieden, leidt in Israël tot een debat over de vrije meningsuiting.

Een nieuw wetsontwerp in Israël wil het gebruik van woorden als ‘nazi’ strafbaar maken in vrijwel elke context. Dat schrijft het Britse dagblad The Guardian. De wet heeft een discussie op gang gebracht in de Israëlische publieke opinie over het recht op vrijheid van meningsuiting.

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is de Holocaust nog steeds een erg actueel onderwerp in het Israëlische openbare leven. In het publieke debat verwijzen politici en opiniemakers om de haverklap naar de Jodenvervolging door de nazi’s.

Boete en celstraf

Israëliërs die nog refereren naar woorden of symbolen uit het Derde Rijk, kunnen volgens het nieuwe wetsontwerp een boete van zo’n 20.000 euro krijgen en een celstraf van zes maanden. De woorden en symbolen mogen binnenkort alleen nog maar worden gebruikt voor opvoedkundige en bepaalde artistieke doeleinden.

Het voorstel werd eerder al goedgekeurd door de Knesset, het Israëlische parlement. Voordat het ontwerp een wet kan worden, moet het wel eerst nog langs drie commissies passeren. In 2012 sneuvelde een gelijkaardige wet in een van die commissies.

Antisemitisme

De wet werd ingediend door Sjimon Ohajon van de ultranationalistische partij Jisrael Beeténoe. Het parlementslid zegt dat Israël zich met deze wet bij andere westerse landen aansluit, die de strijd aangaan met het antisemitisme. Volgens Ohajon moet de wet verhinderen dat mensen oneerbiedig omspringen met de nagedachtenis van de Jodenvervolging.

Tegenstanders vinden dat de wet indruist tegen de vrijheid van meningsuiting. Volgens Zehava Galon van de sociaaldemocratische oppositiepartij Merets tracht de partij van Ohajon mensen de mond snoeren met de nieuwe wetgeving.

Holocaust

De staat Israël werd in 1948 gesticht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, die het leven kostte aan 6 miljoen Joden. Het land beroemt zichzelf erop de enige democratie te zijn in het Midden-Oosten. Vandaag wonen in Israël nog steeds zo’n 200.000 overlevenden van de concentratiekampen van de nazi’s. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content