Israël wijst alle buitenlandse activisten uit

01/06/10 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:40

Alle activisten die werden opgepakt tijdens de aanval op een scheepskonvooi met hulpgoederen voor de Gazastrook zullen worden uitgewezen.

Israël wijst alle buitenlandse activisten uit

© Epa

Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdagavond aangekondigd. Onder hen bevinden zich ook vier Belgische vrouwen.

Meer dan 600 activisten uit een veertigtal landen werden maandag tijdens een raid van het Israëlisch leger in de internationale wateren opgepakt.

Daarbij vielen verschillende doden en raakten tientallen actievoerders gewond. De aanval zorgde voor wereldwijd protest.

De actievoerders werden allemaal overgebracht naar Israëlisch grondgebied. Verschillende landen eisten de vrijlating van hun landgenoten.

De uitwijzingen zouden vanaf dinsdagavond worden uitgevoerd en uiterlijk tegen donderdag moeten afgerond zijn.

Twee Belgische vrouwen lichtgewond

De vier Belgische vrouwen die in Israël vastzitten, hebben dinsdag het bezoek gekregen van de Belgische consul. Ze stellen het relatief goed, maar zijn moe en nog onder de indruk van de gebeurtenissen. Twee van hen zijn ook lichtgewond. Dat heeft woordvoerder Bart Ouvry van Buitenlandse Zaken gemeld.

De vier vrouwen - Fatima el Mourabiti, Kenza Isnasni, Inge Neefs en Griet Deknopper - namen deel aan het humanitaire konvooi naar Gaza, dat maandag door Israëlische commando's werd aangevallen.

Eén van hen zou lichte verwondingen hebben opgelopen door een rubberkogel, een andere door een geluidsgranaat.

Bellen
De slachtoffers zullen wellicht dinsdag nog contact kunnen opnemen met de familie in België. "Er is ons beloofd dat ze, onder begeleiding, naar huis mogen bellen", aldus Ouvry.

Over de uitwijzing van de vrouwen konden nog geen gegevens verschaft worden. Een vijfde Belg die deelnam aan het konvooi, Isaam Zaatar, is intussen terug in België.

Lees meer over:

Onze partners