Israël vraagt evacuatie 100.000 Palestijnen

16/07/14 om 08:55 - Bijgewerkt om 08:55

Het Israëlische leger heeft 100.000 inwoners van het noorden van de Gazastrook gevraagd hun woning te verlaten. Dat hebben militaire bronnen gemeld. De evacuatie vindt plaats na het mislukte Egyptische initiatief voor een wapenstilstand.

Israël vraagt evacuatie 100.000 Palestijnen

© Reuters

'Ongeveer 100.000 mensen' hebben het bericht ontvangen met de vraag hun woning te verlaten. Inwoners van de Palestijnse enclave hebben aan het persagentschap Agence France-Presse verklaard dat ze oproepen en sms'en ontvangen hebben met gelijkaardige vragen van de Israëlische strijdmachten, die gezegd hebben hun offensief tegen Gaza te zullen versterken.

Nieuwe Israëlische aanvallen op de Gazastrook hebben ondertussen aan minstens zeven mensen het leven gekost. Het dodental is zo gestegen tot 204, aldus Palestijnse hulpdiensten.

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben de woning van een belangrijk lid van Hamas, Mahmoud al-Zahar, gebombardeerd. De woning was leeg toen de aanval plaatsvond. Zo meldden Israëlische autoriteiten op de negende dag van de operatie. Ook de woningen van andere Hamasleden werden geviseerd tijdens de luchtaanvallen van het Israëlische leger. Dat zeggen getuigen.

Sinds 8 juli vuren militanten van Hamas raketten op Israël. Daarbij viel dinsdag een dode. Israël heeft volgens het leger al 1.500 aanvallen uitgevoerd in de Gazastrook. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners