Israël voert luchtaanval uit op Gaza

24/12/14 om 12:15 - Bijgewerkt om 12:15

Israëlische oorlogsvliegtuigen hebben een luchtaanval uitgevoerd op de zuidelijke Gazastrook. Daarvoor zouden hun troepen beschoten zijn geweest. Het is de tweede luchtaanval sinds de 50 dagen durende oorlog in augustus beëindigd werd.

Israël voert luchtaanval uit op Gaza

Een Israëlische soldaat te midden van Palestijnse protesten over de spanningen in Jeruzalem. © Reuters

'In een reactie op beschietingen tegen onze troepen ten oosten van de grens in de zuidelijke Gazastrook, hebben wij onmiddellijk de betrokken doelwitten aangevallen', zo luidt het persbericht van het Israëlische leger volgens Agence France-Presse. Israëlische oorlogsvliegtuigen voerden luchtaanvallen uit.

Bermbom

Kort voordat het Israëlische persbericht werd uitgestuurd, meldden Palestijnse medici de dood van een Hamas-militant in datzelfde gebied. De Palestijnse organisatie bevestigde dat nieuws.

Het slachtoffer, Tayseer al-Ismary, behoorde volgens Hamas tot de militaire Ezzedine al-Qassam-brigade. Een andere militant raakte zwaargewond, zo meldt Belga. Getuigen in de regio Khan Younis, waar het vuurgevecht plaatsvond, meldden dat de Palestijnse militanten een bermbom tot ontploffing brachten aan de grens waar Israëlische soldaten gelegerd waren.

'Ergste incident sinds oorlog'

Volgens het Israëlische leger werd een routinepatrouille aan de Israëlische kant van de grens onder vuur genomen door sluipschutters uit het zuiden van de Gazastrook. Aan de grens waren Israëlische arbeiders aan het werk, schrijft nieuwssite Al Jazeera. Een woordvoerder van het leger weigerde de nieuwssite te vertellen of er gewonden vielen aan Israëlische zijde. Wel werd het werk aan de grens onderbroken na wat door Israël als 'het ergste incident sinds de Gaza-oorlog' bestempeld wordt.

De laatste weken vielen al meerdere incidenten voor. Een Israëlisch gevechtstoestel bombardeerde onlangs nog een Hamasbasis in Gaza, enkele uren nadat een raket vandaaruit werd afgevuurd.

De afgelopen operatie Protective Edge begon op 8 juli toen Israël een einde wilde maken aan de raketaanvallen van Hamas. De oorlog werd na 50 dagen op 26 augustus beëindigd. Meer dan 2.100 Palestijnen, voornamelijk burgers, werden gedood tijdens de zeven weken durende strijd, volgens cijfers van het miniserie van Gezondheid in Gaza. Aan Israëlische zijde sneuvelden 67 soldaten en werden zes burgers gedood.

Lees meer over:

Onze partners