Israël voert eerste luchtaanvallen uit in Gaza sinds november

03/04/13 om 03:12 - Bijgewerkt om 03:12

De Israëlische luchtmacht heeft drie aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Het zijn eerste aanvallen sinds in november een wapenstilstand was overeengekomen met Hamas.

Israël voert eerste luchtaanvallen uit in Gaza sinds november

© Reuters

Voordien was vanuit de Gazastrook een raket afgevuurd richting Israël. Twee plaatsen dichtbij Gaza en een derde meer noordelijk gelegen site, dichtbij de Israëlische grens, waren het doelwit. Volgens lokale veiligheidsbronnen waren de aanvallen gericht tegen verlaten gebieden en vielen er geen gewonden.

Terroristische activiteit

In een mededeling bevestigde het Israëlische leger "twee terroristische doelen" te hebben geraakt in het noorden van de Gazastrook. "Het Israëlische leger houdt Hamas als enige verantwoordelijk voor elke terroristische activiteit in de Gazastrook", luidt het.

De luchtaanval kwam er kort nadat minstens één raket vanuit Gaza werd afgevuurd naar het zuiden van Israël. Dat gebeurde na het overlijden van een sterk beveiligde Palestijnse gevangene die in Israël opgesloten zat.

Volgens de Israëlische politie kwam een raket neer in een onbewoond gebied in de zone Eshkol, in het zuiden van Israël. Er vielen geen gewonden.

Staakt-het-vuren

Na een week van dodelijke vijandigheden sloten Hamas en Israël eind november een staakt-het-vuren, dat tot op heden over het algemeen werd gerespecteerd. Volgens Israëlische militaire bronnen kwamen sindsdien drie raketten vanuit Gaza in Israël terecht. De laatste keer dat projectielen werden afgevuurd tegen Israël, was vorige maand, tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël en de Palestijnse Gebieden.

Dinsdagavond werden aan de noordelijke grens van Israël, op de Golan-hoogte, heen en weer geschoten tussen Israël en Syrië. Een Israëlische tank opende het vuur richting Syrië nadat een Syrusche obus terecht kwam op het deel van de Golan-hoogte dat door Israël wordt bezet. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners