Israël verlicht blokkade Gazastrook

17/06/10 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

De Israëlische regering heeft aangekondigd dat het de blokkade van de Gazastrook gaat verlichten. De beslissing komt er na twee dagen van vergaderen door het veiligheidskabinet.

Israël verlicht blokkade Gazastrook

© EPA

Israël zal meer "goederen voor civiel gebruik" toelaten tot de Palestijnse enclave, zo luidt het in de mededeling. Het gaat onder andere om bouwmaterialen, speelgoed en matrassen.

De blokkade moet wel blijven verhinderen dat oorlogsmaterialen de Gazastrook binnengeraken.

Ook de blokkade over zee blijft behouden. Israël heeft woensdag Iran en Libanon uitdrukkelijk gewaarschuwd geen nieuwe schepen met hulp naar Gaza te sturen.

Druk

De voorbije weken nam de internationale druk op Israël om de blokkade op te heffen fors toe, na de dodelijke aanval op een hulpkonvooi voor de Gazastrook.

Israëlische commando's bestormden toen in internationale wateren zes schepen die met humanitaire hulp op weg waren naar Gaza, in een poging om de blokkade te doorbreken.

Hamas

Israël en Egypte sloten de grenzen met de Gazastrook in 2007, nadat de radicale Palestijnse Hamasbeweging er aan de macht kwam.

Begin juni beval de Egyptische president Hosni Mubarak de heropening van de grensovergang in Rafah, de enige grensovergang die niet door Israël gecontroleerd wordt.

Lees meer over:

Onze partners