Israël valt schepen met noodhulp voor Gaza aan

31/05/10 om 08:34 - Bijgewerkt om 08:34

Israëlische troepen hebben maandagochtend in de Middellandse Zee een scheepskonvooi bestormd, dat hulpgoederen naar de Gazastrook wilde brengen. Volgens het Israëlische leger zijn bij het incident zeker tien doden gevallen. De Europese Unie (EU) eist een onderzoek.

Israël valt schepen met noodhulp voor Gaza aan

© Epa

Turkse media hadden eerder melding gemaakt van minstens twee doden en zeker vijftig gewonden. Het Israëlische leger zegt dat tien militairen gewond raakten.

Het incident vond plaats op zo'n 64 km van de kust, in internationale wateren.

Hulpgoederen

Het konvooi van de internationale Free Gaza Movement, bestaande uit zes schepen, was zondag vertrokken vanuit Cyprus naar Gaza, met zo'n 10.000 ton aan hulpgoederen. Bedoeling was om de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Aan boord van de schepen waren een 500-tal pro-Palestijnse activisten, onder wie ookf vijf Belgen.

Vanuit de Israëlische haven van Haifa voeren verschillende patrouilleschepen uit om het konvooi te onderscheppen. Nadat de schepen weigerden om koers naar Ashdod te zetten, bestormden de Israëlische commando's het konvooi maandagochtend.

Volgens Israël werden de soldaten eerst beschoten en aangevallen met stokken en messen, maar de activisten zeggen dat de Israëlische militairen schietend aan boord kwamen.

Enkele televisieploegen die mee aan boord van het konvooi waren, konden de inval filmen. Op de beelden is onder meer te zien hoe gewonde mensen op de grond liggen.

Schade

Internationaal wordt scherp gereageerd op het incident. Vanuit Belgische zijde hebben onder andere de ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) en Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) het Israëlische geweld veroordeeld.

De Verenigde Staten lieten weten "het verlies aan mensenlevens en de gewonden" te betreuren, maar willen de omstandigheden van de "tragedie" kennen.

De EU heeft de Israëlische autoriteiten opgeroepen een volledig onderzoek te voeren naar wat er precies gebeurd is.

Turkije riep de Israëlische ambassadeur al op het matje, en waarschuwt voor onherstelbare schade aan de bilaterale relaties. Een Turkse ngo is hoofdorganisator van het konvooi.

Grotere kaart weergeven

Onze partners