Israël start onderzoek naar raid op hulpkonvooi

14/06/10 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

Israël heeft een commissie opgestart die de dodelijke raid van 31 mei op een hulpkonvooi voor Gaza moet onderzoeken. In de commissie zitten ook twee buitenlandse waarnemers, maar die hebben geen stemrecht.

Israël start onderzoek naar raid op hulpkonvooi

© Epa

Dat hebben Israëlische media gemeld.

De commissie staat onder leiding van een gepensioneerde rechter van het Israëlische hooggerechtshof, Yaakov Tirkel. De andere twee leden zijn Amos Horev, een gepensioneerde majoor-generaal van het Israëlische leger, en Shabtai Rosen, een expert internationaal recht.

Hoewel de Joodse staat zich eerder kantte tegen een internationale onderzoekscommissie, heeft het er nu toch mee ingestemd om twee buitenlanders in de commissie op te nemen.

Geen stemrecht

Het gaat om de Ierse winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede David Trimble en de Canadese advocaat Ken Watkin. Zij hebben echter geen recht om te stemmen over de conclusie en er kan hen informatie ontzegd worden om redenen van nationale veiligheid, luidt de mededeling.

De commissie, die de intercepties volgens het internationaal recht zal evalueren, zal rapporteren aan de premier en de regering.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davoglu heeft al laten weten geen vertrouwen te hebben in de commissie. "Israël kan niet rechter én openbaar aanklager zijn."

Doden

Op 31 mei bestormden Israëlische commando's in internationale wateren een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza. Daarbij vielen toen 9 doden, voornamelijk Turken.

Wereldwijd werd geschokt gereageerd op de Israëlische militaire interventie.

Lees meer over:

Onze partners