Israël start met noodlijn nadat activist zichzelf in brand stak

© AFP

Israël richt een noodlijn en een speciaal team op om complexe gevallen van sociale nood aan te pakken. Israël krijgt al geruime tijd te maken met fel protest tegen armoede en stijgende levensduurte.

Het ministerie voor Welzijn en Sociale Diensten in Israël richt een noodlijn en een speciaal team op om complexe gevallen in sociale nood aan te pakken. Dat gebeurt als gevolg van de zelfverbranding van Moshe Silman, een 57 jarige activist uit Israël. Het land krijgt al geruime tijd te maken met fel protest tegen armoede en stijgende levensduurte.

“Met de middelen die we op dit moment ter beschikking hebben, kunnen we niet alle gevallen in sociale nood helpen. Het speciale team, bestaande uit enkele directeurs-generaal, zal daar verandering in brengen en ook de uitzonderlijke cases kunnen oplossen,” zegt minister van Welzijn Moshe Kahlon.

“De noodlijn kan zorgen voor een directe reactie waardoor potentiële crisissen vermeden zullen worden,” aldus Kahlon.

De beslissing tot oprichting van deze extra werkingsmiddelen werd gemaakt na een grondige evaluatie van de tragische gebeurtenis van Moshe Silman en in is overeenstemming met de instructies van eerste minister Benjamin Netanyahu.

Moshe Silman: ‘Israël heeft me bestolen’

Moshe Silman een 57-jarige man uit Israël verkeert in kritieke toestand nadat hij zijn lichaam overgoot met benzine en zichzelf in brand stak.

Silman nam deel aan een massabetoging in het centrum van Tel Aviv, die de verjaardag van de sociale protesten van vorige zomer herdacht, toen hij zichzelf in brand stak. Kort daarna werd hij geëvacueerd naar het Ichilovziekenhuis in Tel Aviv.

“De staat Israël heeft me bestolen, ze liet me hulpeloos achter”, schreef Silman in een afscheidsbrief die hij achterliet op de plaats waar hij zich van het leven beroofde.

‘Benjamin Netanyahu steelt van de armen om te geven aan de rijken’

In de brief, hekelt hij de eerste minister Benjamin Netanyahu en de minister van Financiën Yuval Steinitz. “Zij zijn verantwoordelijk voor de vernedering waar zwakke burgers dagelijks mee te maken krijgen. Ze stelen van de armen om te geven aan de rijken.”

Actievoerder Yonatan Sahar stond naast Silman toen die zich plots in brand stak. “Ik zag hem iets brandends vasthouden”, vertelde Sahar aan Haaretz, een liberaal en onafhankelijk Israëlisch dagblad. “Plots overgoot hij zijn lichaam met benzine waardoor hij onmiddellijk vuur vatte. Ik wist niet wat te doen”, voegde Sahar toe.

Volgens medische ambtenaren is Silman er erg slecht aan toe. Hij moet genezen van ernstige brandwonden op meer dan 90 procent van zijn lichaam.

Zomerprotesten

Silman had gezondheidsproblemen en kreeg een beroerte. Zijn taxibedrijfje ging overkop en hij kon het leven in de stad niet meer betalen, blijkt ook uit Silmans afscheidsbrief: “Twee volkshuisvestingsmaatschappijen hebben mij geweigerd. Ik kwam niet in aanmerking door mijn gezondheidsproblemen.”

“Ik wil niet op de straat gaan leven. Dit is mijn protest”, voegde Silman toe.

Duizenden actievoerders protesteerden dit weekend in Tel Aviv, terwijl honderden betogers zich verzamelden in de straten van de andere Israëlische steden Haifa, Be’er Sheva, Jerusalem, en Afula.

‘Vraag om sociale rechtvaardigheid nog niet veranderd’

Daphni Leef, aanvoerster van de sociale onlusten van vorige zomer, benadrukt in de Israëlische krant The Jerusalem Post dat de vraag van de activisten een jaar na de eerste betogingen niet veranderd is. “We scanderen dezelfde eisen als afgelopen jaar, namelijk sociale rechtvaardigheid en terugkeer naar de welvaartstaat.”

Het land van (dure) melk en honing

De betogers verzetten zich tegen de achteruitgang van openbare diensten als gezondheidszorg en onderwijs en de hoge kosten van het levensonderhoud in Israël .

Volgens een onderzoek van de Israëlische studiedienst TAUB zijn de kosten van het levensonderhoud in Israël duurder dan in andere landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

In 2005 betaalde je voor dagelijkse producten als kaas, melk en eieren 6 procent meer en waren de in 2008 groeide die extra kost tot 44 procent. De prijs van niet-alcoholische dranken was in 2005 nog 16 procent lager dan het gemiddelde in de OESO, terwijl het in 2008 al 16 procent duurder was.

Top van de ijsberg

De Israëlische activisten raakten een actueel probleem aan, maar volgens de studiedienst zijn de eerste zichtbare symptomen waarop het protest zich baseerde slechts de top van de ijsberg.

“De levensstandaard in Israël daalt sinds de jaren zeventig gestaag verder, terwijl de armoedecijfers en de inkomensongelijkheid nog nooit zo groot geweest zijn.” (SVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content