Israël ruilt 1.000 Palestijnse gevangenen voor 1 soldaat

18/10/11 om 07:26 - Bijgewerkt om 07:26

In Israël is de gevangenenruil begonnen. Israël laat 1.000 Palestijnse gevangenen vrij in ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit.

Israël ruilt 1.000 Palestijnse gevangenen voor 1 soldaat

© Reuters

De ruil van gevangenen, waar met veel spanning naar werd uitgekeken, is effectief begonnen. Vanuit de Israëlische Keziot-gevangenis in de Negev-woestijn werden de eerste van de 477 Palestijnse gedetineerden naar bussen gebracht, die naar de grensovergang met de Gazastrook zullen rijden.

De Israëlische soldaat Gilad Shalit wordt geruild voor de Palestijnse gevangenen. De soldaat was meer dan vijf jaar gegijzeld. Hij is intussen aangekomen in Egypte. Dat land bemiddelde in de gevangenenruil. Het zal de soldaat overhandigen aan Israël.

Nadat eerste de vrouwelijke gevangenen werden gelost zal Israël de 450 mannelijke gevangenen vrijlaten in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in Israël.

Binnen twee maanden zal er dan nog een groep van 550 Palestijnen vrijkomen. Het is de grootste ruil tussen Israël en de Palestijnen in meer dan een kwarteeuw. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners