Israël pakt tijdens bestand 55 vermoedelijke extremisten op

22/11/12 om 09:50 - Bijgewerkt om 09:50

Tijdens het gerespecteerde staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas heeft Israël 55 vermoedelijke extermisten opgepakt.

Israël pakt tijdens bestand 55 vermoedelijke extremisten op

© Reuters

Israël heeft woensdagnacht - de nacht waarin het staakt-het-vuren inging - op de Westelijke Jordaanoever 55 mensen opgepakt die vermoedelijk lid zijn van radicale Palestijnse organisaties. Het leger zei dat onder de arrestanten verscheidene hooggeplaatste leden van terreurgroepen waren. Het staakt-het-vuren werd in haar eerste nacht overigens gerespecteerd: er waren geen aanvallen tegen Israël en Gaza.

Achtergrond van de actie waarbij de verdachten opgepakt werden, waren de "jongste terroristische en gewelddadige activiteiten" op de Westelijke Jordaanoever. Tijdens de militaire operatie in de Gazastrook kwam het op de Westelijke Jordaanoever tot gewelddadige protesten, waarbij twee Palestijnen gedood werden.

Afgelopen nacht geen aanvallen meer tegen Israël en Gaza

Palestijnen in de Gaza-strook en Israëli's ontwaakten donderdagochtend voor het eerst in meer dan een week zonder geweld. Het staakt-het-vuren tussen Israël en de in Gaza regerende Hamas heeft stand gehouden. Sinds middernacht zijn er geen raketaanvallen meer geweest tegen Israëlische steden. Dat heeft een legerwoordvoerster in Tel Aviv gemeld. De luchtmacht van Israël heeft ook geen doelwitten in Gaza aangevallen.

Woensdagavond zijn na het officiële begin van het staakt-het-vuren om 19 uur GMT nog vijf raketten afgevuurd naar Israël. De scholen tot op 40 kilometer van de Gazastrook blijven nog gesloten. Het Israëlische leger riep verder de bevolking op waakzaam te blijven.

Beide partijen verwelkomen bestand als een overwinning

Zowel de Palestijnen als Israël verwelkomen het bestand als een overwinning. In Palestijns gebied werd het bestand als een overwinning gevierd. Duizenden Palestijnen, voornamelijk jonge mannen en her en der ook groepjes vrouwen, trokken de straten in, staken vuurwerk af, zongen en scandeerden "Allah Akbar" (God is groot). Aan het belangrijkste ziekenhuis van Gaza zwaaiden 300 manifestanten met Palestijnse en Egyptische vlaggen.

Ismaïl Haniyeh, de premier van Hamas, toonde zich "tevreden" over het akkoord en "fier op ons volk en ons verzet". Hij dankte ook Egypte dat bemiddelde in het conflict. Benjamin Netanyahu besliste naar eigen zeggen om het Egyptische voorstel tot een staakt-het-vuren een kans te geven op aanraden van de Amerikaanse president Barack Obama. De Israëlische premier waarschuwde dat Israël niet zal aarzelen opnieuw militaire actie te ondernemen als de raketbeschietingen aanhouden.

Ook elders in de wereld werd het bestand toegejuicht. Washington, Parijs, Brussel en de VN spraken hun hoop uit dat het bestand de voorbode is voor "een meer duurzame oplossing". Volgens de leiders van
de Europese Unie is het dringend tijd dat er gezocht wordt naar een tweestaten-oplossing voor het Midden-Oosten. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners