Israël pakt Iraanse ‘spion’ met Belgisch paspoort op

© Image globe
Simon Demeulemeester

In Tel Aviv is een ‘Iraanse spion’ opgepakt, zo meldt Israël. Buitenlandse Zaken bevestigt de aanhouding en meldt dat er voorlopig geen indicaties zijn dat zich onregelmatigheden voordeden bij het toekennen van de Belgische nationaliteit aan de man.

Op de luchthaven Ben Gourion in Tel Aviv is op 11 september een man opgepakt die volgens de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth een Iraanse ‘spion’ is. Hij was in het bezit van een Belgisch paspoort en naar Israël gestuurd voor rekening van de Iraanse Revolutionaire Gardes. Dat heeft Shin Beth laten weten. Buitenlandse Zaken bevestigt de aanhouding en meldt dat er voorlopig geen indicaties zijn dat zich onregelmatigheden voordeden bij het toekennen van de Belgische nationaliteit aan de man.

Ali Mansouri, 58 jaar, zou Israël binnengekomen zijn onder de valse identiteit Alex Mans. Hij zou tijdens zijn verhoor hebben verklaard dat de Iraniërs hem hadden gevraagd om zijn statuut van zakenman te gebruiken om in Israël bedrijfjes op te richten voor rekening van de Iraanse veiligheidsdiensten, ‘met de bedoeling schade te berokkenen aan de Israëlische en westerse belangen’. Volgens Shin Beth was de man in ruil één miljoen dollar beloofd. Bij zijn arrestatie zou hij foto’s van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv bij zich gehad hebben.

In het communiqué staat nog dat de verdachte ook al twee keer voordien in Israël was, in juli 2012 en januari 2013. De Iraniër zou in 2006 de Belgische nationaliteit hebben verkregen na zijn huwelijk met een Belgische vrouw. Daar is hij intussen van gescheiden. Hij was dikwijls in Iran voor zijn job. Vorig jaar zou hij ingelijfd zijn als agent voor een speciale eenheid van de Revolutionaire Gardes. Die eenheid zou verantwoordelijk zijn voor verschillende terreuraanslagen in het buitenland.

Vooravond ontmoeting Netanyahu en Obama

Israël maakt de arrestatie bekend aan de vooravond van een ontmoeting in Washington tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Barack Obama. Obama had pas een ‘historisch’ genoemd telefonisch onderhoud met zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani, een contact dat er op dat niveau niet meer was geweest sinds de islamitische revolutie van 1979.

Israël beschouwt Iran, dat ervan verdacht wordt in het geheim aan een atoomwapen te werpen, als zijn vijand nummer 1. En dat is wederzijds.

Buitenlandse Zaken bevestigt aanhouding

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken bevestigt de aanhouding van de ‘spion’. De man kreeg in de gevangenis bezoek van de Belgische ambassade in Israël, in het kader van de gebruikelijke consulaire bijstand, aldus Joren Vandeweyer, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. ‘We staan in contact met de familie en de Israëlische autoriteiten.’

Buitenlandse Zaken heeft op dit moment geen aanwijzingen dat er onregelmatigheden zijn gebeurd bij de procedure voor de toekenning van de nationaliteit van de Belgisch-Iraanse man. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

De verdachte trouwde in 2002 met een Belgische vrouw en kreeg in één moeite door de Belgische nationaliteit, legt Reynders uit. Hij scheidde in 2007 en trouwde met een Iraanse uit Teheran. De man veranderde zijn naam van ‘Mansouri’ naar ‘Mans’. In 2012 vroeg hij om geschrapt te worden van de lijst Belgen in het buitenland. Hij bleef echter contact houden met het Belgische consulaat in Teheran.

Aankaarten bij premier

‘We hebben onmiddellijk vernomen van zijn arrestatie en ons consulaat in Iran heeft zijn tweede echtgenote op de hoogte gebracht. We gaan nu nagaan of er aanwijzingen waren van risico’s en of zijn enige doel niet was toegang te krijgen tot Israëlisch territorium’, maar in dit stadium is er niets dat wijst op onregelmatigheden, zegt Reynders.

Buitenlandse Zaken heeft via hun diensten in Israël contact opgenomen met de verdachte, maar de man en zijn advocaat weigeren commentaar. Het hoofd van de Belgische diplomatie zal de zaak aankaarten bij de premier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content