Israël overweegt ingrijpen Syrië uit vrees voor chemische wapens

22/07/12 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Israël vermoedt dat het Syrische regime ten einde loopt en vreest de chemische wapens, die in de chaos in handen van radicale groepen kunnen vallen.

Israël overweegt ingrijpen Syrië uit vrees voor chemische wapens

© EPA

Israël vermoedt dat het regime van dictator Bashar Al-Assad ten einde loopt. In de chaos van het einde vormen de chemische wapens, die in handen van radicale groepen kunnen vallen, de grootste zorg van het buurland. Israël wil dat voorkomen, desnoods door een militaire interventie.

Tot nog toe heeft Israël de bloedige strijd in buurland Syrië eerder als niet betrokken buitenstaander in het oog gehouden. Maar hoe dichter een mogelijke val van dictator Bashar al-Assad nadert, des te waarschijnlijker wordt het dat Israël in het conflict zal meegezogen worden. Het regime van Assad beschikt over het grootste arsenaal chemische wapens van het Midden-Oosten.

"We vrezen dat die wapens in de chaos van het moment in verkeerde handen kunnen vallen", zei de voormalige baas van de luchtmacht Eitan Ben Eliahu. Daarmee bedoelt hij vooral radicaalislamitische groeperingen zoals de Libanese Hezbollah of het internationale terreurnetwerk al-Qaida. Een dergelijk gruwelscenario wil Israël tegen elke prijs voorkomen.

We kunnen in geen enkel geval aanvaarden, dat Hezbollah dergelijke hoogtechnologische wapens ter beschikking krijgt, benadrukte minister van Defensie Ehud Barak. Hij heeft het leger al bevolen zich op een mogelijke interventie voor te bereiden, zei hij op televisie.

'Geen actie zolang Assad in regering zit'

Een militaire tussenkomst in Syrië zou voor Israël in elk geval een gevaarlijk waagstuk met onafzienbare gevolgen zijn. In de verwarring van de burgeroorlog is het bovendien moeilijk om het juiste ogenblik voor een dergelijke operatie te vinden. "We kunnen geen actie ondernemen, zolang Assad nog in de regering zit", zei Ben Eliahu tijdens een debat op het tweede Istraëlische televisienet. "Maar we mogen ook niet te laat komen".

De Israëlische politicoloog professor Ejal Zisser kan zich een onafhankelijke koers van Israël niet voorstellen en pleit voor een internationale alliantie voor de beveiliging van het Syrische wapenarsenaal. "Dit is een probleem van iedereen", zei Zisser . Vooral de Verenigde Staten, Turkije, Jordanië en Rusland hebben er alle belang bij de gevaarlijke C-wapens - chemische wapens - uit de handen van radicale islamisten te houden. Israël mag zich "niet naar voren dringen".

Val Assad belangrijke gevolgen machtsevenwicht

Een val van Assad zou voor de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten verregaande en deels onafzienbare gevolgen hebben. Positief voor Israël is dan dat aartsvijand Iran zijn belangrijkste steunpilaar in de regio verliest. "Het Iraanse venster in de Levant gaat dan dicht", zei de gewezen baas van de luchtmacht. Jeruzalem hoopt op doorbreking van de as Iran-Syrië-Hezbollah. Als Assad valt, zal Israël echter ook een buur verliezen, die bij alle vijandelijkheden voor aanhoudende rust aan de gemeenschappelijke grens heeft gezorgd.

Israël stelt zich nu in op een snelle verbrokkeling van het Assad-regime gevolgd door een algemene chaos. De bezorgdheid geldt niet alleen de C-wapens, maar ook de moderne luchtafweerwapens en de grond-grond-raketten. De Syrische massavernietigingwapens vormen door de chaotische toestanden "een zeer bedreigend potentieel voor de staat Israël", zei generaal Jossi Peled van de regerende Likoedpartij. "We zullen nooit toelaten dat massavernietigingsmiddelen in verkeerde handen vallen. Daarover moet niets meer gezegd worden". (Belga/SD)

Onze partners