Israël ontzegt twee Belgische vrouwen toegang tot Palestina

06/07/11 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

Israël heeft eind juni twee Belgische vrouwen de toegang tot Palestina ontzegd.

Beide vrouwen gaven woensdag hun getuigenis op een persconferentie van de Belgische deelnemers van 'Welcome to Palestine', een internationale missie die vrijdag 8 juli naar Palestina reist om de blokkade door Israël aan te klagen.

Urenlang ondervraagd

Palestina binnenraken is blijkbaar ook voor burgers van de Europese Unie niet vanzelfsprekend. De twee Belgische vrouwen, Elise en Rachida, reisden eind juni naar het Israëlische Tel Aviv om vandaar Palestina binnen te gaan.

Na aankomst werden ze echter urenlang ondervraagd op de luchthaven, waarna ze naar een migratiecentrum gebracht werden.

Geweldddige behandeling

'We mochten en konden de Belgische ambassade niet contacteren en werden heel gewelddadig behandeld. Ze sloten ons zelfs op in kleine cellen', getuigt Rachida. 'Ze trokken aan mijn armen om me toch maar die cel in te krijgen', vertelt Elise. Via sms konden de vrouwen de Belgische ambassade toch van hun situatie op de hoogte brengen.

Naar aanleiding van 'Welcome to Palestine' kondigde de Israëlische minister van Openbare Veiligheid dinsdag al aan dat de pro-Palestijnse activisten direct na aankomst het land uitgezet worden.

Ontvangen door Israëlische delegatie

'We laten ons niet zomaar terugsturen. We gaan op alle mogelijke vreedzame manieren ons daartegen verzetten, we verlaten het land niet vrijwillig', reageert Jan Dreezen van Palestina Solidariteit.

Hij zei ook dat de internationale missie in Tel Aviv onthaald wordt door een Israëlische delegatie. 'Dat is verre van evident. De Israëlische overheid verbiedt de bevolking deel te nemen aan acties die tegen de belangen van het land ingaan.' (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners