Israël 'onderschept schip met Iraanse wapens voor Gaza'

05/03/14 om 15:57 - Bijgewerkt om 16:24

De Israëlische marine meldt dat ze een vrachtschip heeft onderschept in de Rode Zee, dat Iraanse wapens vervoerde die wellicht bedoeld waren voor rebellen op de Palestijnse Gazastrook.

Israël 'onderschept schip met Iraanse wapens voor Gaza'

Het Israëlische leger verspreidde foto's van de raketten op het schip © Reuters

De woordvoerder van het Israëlische leger, Peter Lerner, maakte bekend dat de Israëlische marine het vrachtschip Klos C, dat onder Panamese vlag voer, onderschepte in internationale wateren voor de kust van Soedan. Dat gebeurde zonder verzet van de 17-koppige crew.

Aan boord vonden de Israëlische troepen tientallen M302-raketten. Lerner: 'Die zouden de slagkracht van Hamas (dat de Gazastrook controleert, nvdr.) en andere gewapende groeperingen aanzienlijk hebben versterkt en miljoenen Israëliërs hebben bedreigd.'

Het schip wordt nu naar de haven van Eilat in het zuiden van Israël gebracht waar de bemanning ondervraagd zal worden en de wapens in beslag zullen worden genomen, luidt het.

Lange route

Volgens Lerner ging het om een 'complexe, geheime' operatie. Het leger volgde de wapens al maanden. 'Ze werden gemaakt in de Syrische hoofdstad Damascus en vervolgens via de Iraanse hoofdstad Teheran naar een haven in het zuiden van Iran getransporteerd,' luidt het. 'Vandaaruit gingen ze eerst naar Irak, waar de bemanning containers met cement ophaalde.'

'Het schip werd uiteindelijk onderschept onderweg naar Soedan. Als de wapens daar aan land waren geraakt, dan zouden ze wellicht via Egypte naar de Gazastrook zijn gesmokkeld.'

'Flauwe grap'

De bekendmaking van de Israëlische vangst komt er op het moment dat premier Benjamin Netanyahu in de Verenigde Staten aandringt op strengere internationale sancties tegen Iran wegens zijn omstreden kernprogramma en steun aan islamitische rebellengroeperingen.

Hamas ontkent het verhaal ten stelligste en spreekt van een 'flauwe grap'. 'Dit is een nieuwe leugen bedoeld om de blokkade van Gaza te rechtvaardigen en te verlengen,' zegt een adviseur van premier Ismail Haniyeh.

Iran noch Syrië heeft officieel gereageerd.

Lees meer over:

Onze partners