Israël mobiliseert troepen wegens Palestijnse vraag bij VN

23/09/11 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

Naar aanleiding van de nakende Palestijnse vraag om toe te treden tot de Verenigde Naties, heeft Israël 22.000 agenten gemobiliseerd.

Naar aanleiding van de nakende Palestijnse vraag om toe te treden tot de Verenigde Naties, heeft Israël vrijdag op zijn territorium 22.000 agenten gemobiliseerd en militaire ondersteuning gestuurd naar bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever om protest onmiddellijk de kop in te drukken.

De Palestijnse president Mahmoed Abbas zal de vraag om 15.35 uur GMT (17.35 uur Belgische tijd) indienen bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, zo meldt de Palestijnse ambassadeur bij de VN, Riyad Mansur.

De Algemene Vergadering keurt het lidmaatschap van de Palestijnen waarschijnlijk goed, maar de VS zal bij de stemming in de Veiligheidsraad zijn vetorecht gebruiken, zo kondigde president Barack Obama al aan.

EU: 'unilaterale stap'

De EU bestempelt het initiatief van Abbas als een "unilaterale" stap en wil een oplossing door overleg, ook al heeft dat overleg na de Oslo-akkoorden van 1993 tot dusver nagenoeg niets opgeleverd. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners