Israël mag uw e-mails controleren bij aankomst

25/04/13 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:35

De Israëlische procureur-generaal geef toelating aan de veiligheidsdiensten om de e-mails van bezoekers van Israël te controleren als ze op de luchthaven aankomen.

Israël mag uw e-mails controleren bij aankomst

© ThinkStock

De Israëlische procureur-generaal geef toelating aan de veiligheidsdiensten om de e-mails van bezoekers van Israël te controleren als ze op de luchthaven aankomen. Dat moet militanten beletten het land binnen te komen. Dat schrijft de Times of Israël.

De uitspraak komt er nadat er commotie was ontstaan vorig jaar toen enkele mensen gevraagd werden hun e-mailaccounts te openen. Zij waren voorafgaand uren ondervraagd op de Ben-Gurion-luchthaven. Drie Palestijns-Amerikaanse vrouwen kregen na de controle van hun e-mails niet de toestemming om het land binnen te gaan.

Critici beweren dat de maatregel vooral moslims en Arabieren viseert, schrijft de Times of Israël. Uit eerder incidenten met mensen met pro-Palestijnse sympathieën of een verleden binnen dergelijke bewegingen, blijkt dan ook dat dit een maatregel is om net die mensen uit Israël te houden, aldus die critici.

'Mag gevraagd worden aan iedereen die als verdacht wordt beschouwd'

Nadim Aboud van het Israëlische Openbaar Ministerie verklaarde dat veiligheidsdiensten mogen vragen naar de e-mails van iedereen die als verdacht wordt beschouwd. Hij zei in een antwoord aan de Associatie voor Burgerrechten in Israël dat die mensen dat mogen weigeren. Een weigering wordt dan wel mee in beraad genomen bij de beslissing of iemand al of niet het land binnen mag.

De controles zijn gerechtvaardigd, aldus Aboud, wegens het "groeiende gevaar van militante buitenlanders" die naar Israël willen komen. Zonder die controle kunnen de veiligheidsdiensten immers niet genoeg te weten komen over de achtergrond van wie Israël binnen wil.

'Controles enkel in buitengewone omstandigheden'

Een vertegenwoordiger van het ministerie van Justitie zei dat de controle enkel in "buitengewone omstandigheden" zullen uitgevoerd worden.

Lila Margalit van de Associatie voor Burgerrechten in Israël (ACRI) zegt dat de controles nu dus legaal zijn, en dat ze enkel in de rechtbank aanvechtbaar zijn. "Wij waren bezorgd omdat dit een verregaande controle is. Het is een inbreuk op de privacy."

Lees meer over:

Onze partners