Israël lanceert grondoffensief in de Gazastrook

17/07/14 om 22:13 - Bijgewerkt op 18/07/14 om 00:28

Israël is zoals verwacht of gevreesd met een grondoffensief begonnen tegen de Gazastrook. Dat offensief volgt op tien datgen van beschietingen en luchtraids, waarbij zeker 237 Palestijnse doden zijn gevallen.

Israël lanceert grondoffensief in de Gazastrook

Een Israëlische tank nabij de grens met Gaza. © REUTERS

Dat heeft het Israëlische leger (de IDF) in een communiqué meegedeeld. Volgens dat communiqué is het offensief het resultaat van de "weigering van Hamas om de toestand te kalmeren."

Mobilisatie

Met het begin van het grondoffensief in de Gazastrook heeft het Israëlische leger 18.000 bijkomende reservisten gemobiliseerd. De beslissing is door de Israëlische regering bekrachtigd, zo maakte het leger bekend.

Daarmee loopt het aantal gemobiliseerde soldaten op tot bijna 70.000. Het Israëlische leger grijpt naar eigen zeggen in vanuit het zuiden, noorden en oosten in de Gazastrook in om de voortdurende raketbeschietingen door militante Palestijnen te bestrijden.

'Hamas klaar voor confrontatie'

"Israël zal een hoge prijs betalen", zo reageerde Hamas op de aankondiging van het grondoffensief. "Het begin van de Israëlische grondoffensief tegen Gaza is een gevaarlijke etappe, waarvan de gevolgen onberekenbaar zijn", verklaarde de woordvoerder van Hamas, Fawzi Barhoum. "Hamas is klaar voor de confrontatie", vervolgde hij.

Na de aankondiging van het grondoffensief, heeft Washington aan Israël gevraagd om "de inspanningen te verdubbelen om burgerslachtoffers te voorkomen." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners