Israël hervat beschietingen op Gazastrook: 'Dodental stijgt elk uur'

15/07/14 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:21

Israël heeft de aanvallen op Hamas-doelwitten op de Gazastrook hervat. De enkel door Israël eenzijdig aanvaarde wapenstilstand heeft zo slechts zes uur geduurd.

Israël hervat beschietingen op Gazastrook: 'Dodental stijgt elk uur'

Politiekantoor gebombardeerd in Rafah, Gaza © Reuters

De door Israël eenzijdig aanvaarde wapenstilstand heeft niet lang stand gehouden. Het Israëlische leger heeft opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, "als reactie op het aanhoudende raketvuur uit de Palestijnse gebieden", zo deelde een woordvoerster van het Israëlische leger mee.

De Israëlische veiligheidsraad had dinsdagochtend nog een door Egypte voorgestelde wapenstilstand aanvaard. De in de Gazastrook heersende islamistische organisatie Hamas had het voorstel echter steeds afgeslagen. Palestijnse militanten hielden dan ook niet op met het afvuren van raketten op Israël. Volgens de Israëlische krant Haaretz, op gezag van hooggeplaatste Israëlische functionarissen, gaf premier Benjamin Netanyahu daarop het leger het bevel om opnieuw doelwitten in de Gazastrook aan te vallen. Daarvoor had hij al gedreigd met hevigere aanvallen, als Hamas de wapenstilstand niet zou respecteren.

Grens gesloten

De Palestijnse islamistische beweging Hamas, die de Gazastrook controleert, heeft dinsdag de grenspost met Israël gesloten. Ondertussen blijft Hamas raketten richting Israël afvuren, ondanks een door Egypte voorgestelde wapenstilstand.

De sluiting van de grenspost, die op ongeveer twee kilometer afstand van de Israëlsiche grenspost Erez ligt, betekent dat niemand de Gazastrook meer in of uit kan. Zo ook een groep van twintig Palestijnen, die in Israël een kankerbestrijdingsprogramma moest volgen.

"De grensovergang is gesloten vanwege de onophoudelijke bombardementen vanuit Israël", zo liet een woordvoerder van Hamas weten.

Honderdduizenden mensen zonder water

Het agentschap van de Verenigde Naties voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) betreurt de massale vernietiging van gebouwen in de Gazastrook, een week na de start van het Israëlische offensief. Het internationale comité van het Rode Kruis meldde dat honderdduizenden mensen zonder water zitten in de Gazastrook.

Volgens de jongste cijfers van UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) zijn al 174 mensen gedood en meer dan 1.100 anderen gewond geraakt. "Deze cijfers stijgen elk uur", zei woordvoerder Sami Mshasha op een persbriefing in Genève. "Een groot aantal van deze mensen zijn vrouwen en kinderen." Daarnaast zijn volgens de woordvoerder 560 huizen volledig vernield en werden duizenden gebouwen, waaronder ook overheidsgebouwen, beschadigd. Ook 47 installaties van UNRWA werden getroffen.

Mshasha preciseerde dat 17.000 mensen hun toevlucht hadden gezocht tot twintig scholen van UNRWA. Hij riep de strijdende partijen op de VN-gebouwen te vrijwaren. De gps-gegevens ervan zijn aan de Israëlische autoriteiten doorgegeven. "De volledige bevolking van de Gazastrook kan over enkele dagen met ernstige watertekorten zitten", waarschuwde Jacques de Maio, het hoofd van het internationale Rode Kruis (ICRC) in de regio.

"Water raakt besmet en riolen lopen over, waardoor een ernstig risico op ziektes ontstaat", aldus het ICRC. Bij aanvallen zijn water- en stroomvoorzieningen getroffen, terwijl technici de schade niet kunnen herstellen omdat de toestand te onveilig is.(Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners