'Israël heeft geen plaats in deze regio' (Iran)

02/08/13 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:32

De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani heeft een dag voor zijn eedaflegging nieuwe bedreigingen tegen Israël uitgesproken.

'Israël heeft geen plaats in deze regio' (Iran)

© Reuters

"De islamitische wereld moet tegen het zionistische regime eenheid tonen, omdat dit regime een oude wonde is, (...) die verholpen moet worden", werd hij geciteerd door het persagentschap ISNA.

'Illegaal zionistisch regime'

In Iran vindt vrijdag opnieuw een massademonstratie tegen Israël plaats, tijdens de zogeheten Quds-dag. Die wordt ieder jaar op de laatste vrijdag van de ramadan georganiseerd.

Ook uittredend president Mahmoud Ahmadinejad was hard voor vijand Israël. Volgens hem zal een "verwoestende storm de basis van het zionisme uitroeien". Israël "heeft geen plaats in deze regio", klonk het in Teheran.

Iran erkent het bestaan van Israël niet. De Iraanse functionarissen noemen de Hebreeuwse staat een "illegaal zionistisch regime". Teheran stelt zich op als verdediger van de rechten van de Palestijnen.

Netanyahu hekelt uitspraken

Hoewel Rohani, die dit weekend zal aantreden, een verzoening met het Westen nastreeft, wordt in het Midden-Oostenconflict ook onder hem geen opzienbarende koerswijziging verwacht.

De Israëlische premier Netanyahu zei vrijdag dat "het echte gezicht van Rohani vroeger onthuld is dan verwacht". "Zelfs als de Iraanse bevolking zich haast om zijn uitspraken te ontkennen, gaat het om wat hij denkt en dat is het actieplan van het Iraanse regime", aldus Netanyahu. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners