Israël geeft toe: "Blokkade is economische oorlogsvoering"

10/06/10 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

De Israëlische regering heeft toegegeven dat het de Gazastrook blokkeert om economische redenen en niet, zoals ze altijd heeft beweerd, uit veiligheidsoverwegingen.

Israël geeft toe: "Blokkade is economische oorlogsvoering"

© EPA

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha had via gerechtelijke weg meer informatie geëist over de blokkade van Gaza, die sinds 2007 in voege is. Het Israëlische hooggerechtshof verplichtte daarop de overheid om meer duidelijkheid te verschaffen.

Uit de verklaring van Israël blijkt nu dat de Gazastrook geblokkeerd wordt voor economische oorlogsvoering tegen de radicale Palestijnse Hamasgroepering.

Collectieve straf "Een land heeft het recht om te beslissen dat het geen economische relaties wil aanknopen met of economische hulp wil verlenen aan de andere partij in een conflict of om tot economische oorlogsvoering over te gaan", liet de regering weten.

Directeur Sari Bashi van Gisha noemt de blokkade bijgevolg een collectieve straf voor het Palestijnse volk in Gaza. Dat is een ernstige inbreuk op het internationale recht.

Tot nu toe zei Israël dat de blokkade diende om de invoer van wapens tegen te gaan. Die reden werd ook aangehaald na de dodelijke aanval op een hulpkonvooi voor Gaza eind mei.

Ruil

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het de blokkade alleen wil opheffen als het Rode Kruis op regelmatige basis de ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit mag bezoeken.

Shalit werd op 25 juni 2006 gevangen genomen in de buurt van de Gazastrook en wordt sindsdien vastgehouden op een geheime locatie. Hamas vraagt in ruil voor zijn vrijlating de vrijlating van 1.000 Palestijnen.

Lees meer over:

Onze partners