Israël en Palestina blijven elkaar beschieten: al 70 Palestijnse doden

10/07/14 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

De raketbeschietingen tussen Israël en Palestina gaan onverminderd verder. De Israëlische luchtmacht bombardeerde afgelopen nacht 322 Hamas-doelwitten, daarbij vielen 20 doden.

Israël en Palestina blijven elkaar beschieten: al 70 Palestijnse doden

Raketaanval Gaza © Reuters

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van woensdag op donderdag 322 Hamas-doelwitten gebombardeerd, waarbij 20 vielen. Het leger antwoordt daarmee op de raketaanvallen van op de Gazastrook op Israël, aldus een woordvoerder. "Sinds de start van de operatie 'Edge of Protection' zijn in totaal 750 doelwitten gebombardeerd", aldus Peter Lerner, die eraan toevoegde dat lanceringsinstallaties, tunnels en commandoposten van Hamas geraakt zijn.

"We gaan door met onze operatie om druk te zetten op Hamas", verduidelijkte Lerner. "Een grondoffensief is nog altijd een optie. Meer dan 20.000 reservisten zijn opgeroepen, maar een grondoffensief is de laatste optie. We zijn de pro's en contra's van zo'n offensief nog aan het afwegen."

Geen Israëlische slachtoffers

Het Israëlische leger liet nog weten dat in dezelfde nacht acht raketten werden afgevuurd vanuit de Gazastrook op Israël, op een totaal van bijna 300 sinds de start van de militaire operatie van het Israëlische leger. Een deel daarvan is terechtgekomen op Tel Aviv.

'Edge of Protection' heeft al 70 doden gemaakt, van wie 20 in de nacht van woensdag op donderdag. Een groot deel daarvan zijn burgers. Dit nieuwe geweld is het ernstigste sinds het Israëlisch offensief tegen de Gazastrook eind 2012. Die militaire operatie moest ook al een eind maken aan het afvuren van raketten vanuit de Gazastrook. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van Israëlische slachtoffers bij de aanvallen.

VN-veiligheidsraad

Aanleiding voor het geweld was de dood van drie Israëlische studenten op de Westelijke Jordaanoever, waarvoor volgens Israël Hamas verantwoordelijk zou zijn. Kort na de vondst van de drie lichamen werd een jonge Palestijn levend verbrand in Jeruzalem door extremistische Joden. Drie van de zes verdachten voor die moord, die eerder deze week opgepakt werden, moeten weer vrijgelaten worden. Dat heeft een rechtbank in Tel Aviv beslist, berichtten verschillende media. Het drietal zou de jongeman niet vermoord hebben, maar wel deel uitmaken van de groep die achter de moord zit.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert donderdag over het conflict in de Gazastrook. De ambassadeurs van de Arabische landen bij de Verenigde Naties hadden eerder aangedrongen op een noodvergadering van de VN-Veiligheidsraad. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners