Israël en Jordanië maken afspraken over Tempelberg

24/10/15 om 18:43 - Bijgewerkt om 18:43

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zaterdag in de Jordaanse hoofdstad Amman aangekondigd dat Jordanië en Israël nieuwe maatregelen hebben afgesproken over de Tempelberg. Het akkoord vormt een nieuwe poging om het weer oplaaiende geweld tussen Israëli's en Palestijnen in de kiem te smoren.

Israël en Jordanië maken afspraken over Tempelberg

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Jordaanse koning Abdullah II © AFP

Volgens Kerry zal de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdagavond meer details verstrekken over de inhoud van het akkoord. De Amerikaanse minister, die in Amman een onderhoud had met koning Abdullah II, gaf wel al mee dat er permanente videobewaking komt op alle sites op de Tempelberg. Israël stemde in met dit "schitterende" idee van Abdullah, aldus Kerry.

Kerry verzekerde dat Israël niet zinnens is om de Tempelberg te verdelen en de status quo van 1967 te ondermijnen. Hij toonde zich tevreden over de samenwerking tussen de Israëlische en Jordaanse autoriteiten. Ze gaan eerstdaags samenzitten om de veiligheid op de Tempelberg te bespreken.

De Tempelberg is zowel voor joden als moslims een heilige plaats. Jordanië controleerde de Tempelberg tot 1967 en liet geen joden toe, maar tijdens de zesdaagse oorlog veroverde Israël de berg in Oost-Jeruzalem. Sindsdien geldt een status quo die iedereen toegang tot de site verleent. Jordanië is de hoeder van de islamitische heilige plaatsen. (Belga/NSK)

Onze partners