'Israël en Hamas staan dicht bij akkoord over langdurige wapenstilstand'

19/08/15 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:59

Volgens de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki onderhandelen Israël en de Palestijnse militante groepering Hamas, aan de macht op de Gazastrook, in het geheim over een langdurige wapenstilstand en staan ze dicht bij een akkoord.

'Israël en Hamas staan dicht bij akkoord over langdurige wapenstilstand'

Riyad al-Malki © Belga Image

Malki zei dat in een interview met nieuwszender France 24. Volgens het regeringslid omvat het akkoord onder meer een wapenstilstand van acht tot tien jaar en een opheffing van de blokkade van de Gazastrook door Israël.

Bevestiging van de beweringen van Malki is er niet. 'Ik kan geen bronnen noemen,' zei hij aan France 24. 'Maar als je luistert naar wat de Turken zeggen, de leiders van Hamas, sommige Israëlische en Qatarese leiders en zelfs Europese leiders, dan heb je alle informatie om te weten dat er onderhandelingen hebben plaatsgevonden.'

'Of een akkoord voor morgen of voor binnen een maand is, weten we niet', aldus Malki. 'Maar alle indicaties vertellen ons dat de bemiddelaars hun uiterste best doen.'

Opmerkelijk is dat Israël maandag nog ontkende dat het betrokken was bij overleg met Hamas. 'Niet rechtstreeks en niet via bemiddelaars,' luidde het. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners