Israël en de Palestijnen weer rond de tafel op 14 augustus

08/08/13 om 22:27 - Bijgewerkt om 22:27

De Israëlische en Palestijnse vredesonderhandelaars gaan op 14 augustus voor het eerst sinds jaren weer met elkaar praten. Het overleg wordt voortgezet in Jeruzalem.

Israël en de Palestijnen weer rond de tafel op 14 augustus

© Reuters

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De Verenigde Staten begeleiden de gesprekken.

Gevangenen

Palestijnse gevangenen vrij

De gesprekken over vrede werden eind vorige maand hervat nadat ze jarenlang stil lagen. Reden van bezwaar was onder meer het Israëlische nederzettingenbeleid.

Israël heeft toegezegd 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten. De eerste groep hiervan zal naar verwachting volgende week op vrije voeten komen. Dat was een voorwaarde om de gesprekken weer op gang te krijgen.

Na de ontmoeting in Jeruzalem treffen beide partijen elkaar nogmaals in Jericho, in de Westelijke Jordaanoever.

Nederzettingen

De bekendmaking van het voortzetten van de gesprekken komt op dezelfde dag dat het Israëlische militaire bestuur op de Westelijke Jordaanoever toestemming heeft gegeven voor de bouw van achthonderd huizen in de betwiste gebieden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou Israël hierop hebben aangesproken. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Onze partners