Israel: Egypte mag gevechtshelikopters inzetten in Sinaï

10/08/12 om 00:07 - Bijgewerkt om 00:07

Israel heeft Egypte groen licht gegeven voor de inzet van gevechtshelikopters op het schiereiland Sinaï. Die uitzonderlijke maatregel volgt op aanvallen van Egyptische islamisten daar.

De beslissing komt van de Israelische Nationale Veiligheidsraad. Die keurde een tijdelijke opheffing goed van de voorwaarden uit het vredesakkoord van 1979, dat zulke militaire operaties in de Sinaïwoestijn verbiedt.

Luchtaanval
Alleszins wachtte Egypte geen formeel fiat af om op te treden tegen islamisten in het gebied. De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad volgt daags nadat het Egyptische leger meer dan 30 islamisten doodde bij een luchtaanval met helikopters.

De dagen voordien hadden islamisten controleposten in het gebied aangevallen. Zo openden 35 gewapende mannen zondag het vuur op een stelling van het Egyptische leger. Zestien grenswachters kwamen om. De aanvallers trokken daarna Israël in, nadat ze eerst een tank bemachtigd hadden. Zes aanvallers werden door Israëlische troepen gedood.

Zesdaagse Oorlog

Het vredesakkoord van 1979 werd gesloten in de nasleep van de Zesdaagse Oorlog tussen beide landen in de jaren 60. Het akkoord bepaalt de demilitarisering van de Sinaï, een grenstreek tussen beide landen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners