Israël breidt offensief in Gazastrook nog uit

20/07/14 om 09:04 - Bijgewerkt om 09:13

Het Israëlische leger kondigde aan dat het zijn offensief in de Gazastrook uitbreidt, na een van de bloedigste dagen sinds de start van de militaire operatie 13 dagen geleden.

Israël breidt offensief in Gazastrook uit

Israëlische soldaten nabij de grens met Gaza © Belga Image

'Het grondoffensief van de operatie Protective Border wordt uitgebreid met bijkomende troepen om het terrorisme in de Gaza-strook te bekampen. Dat offensief moet de veiligheid van de Israëli's garanderen', zo staat te lezen in een persbericht van het Israëlische leger.

Doden

Ooggetuigen spreken van dramatische toestanden in de hopeloos volle ziekenhuizen in de Gazastrook. Aan Palestijnse kant vielen al meer dan 340 doden en duizenden gewonden, van wie het merendeel burgers.

Aan Israëlische kant is het dodental opgelopen tot zeven, na de dood van twee soldaten die omkwamen door een antitankmijn en een schietgevecht. Van de zeven slachtoffers zijn er vijf soldaten en twee burgers.

Ban Ki-moon

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon reist naar het Midden-Oosten om zijn 'solidariteit' uit te drukken met de Israëli's en Palestijnen. Ban wil handelen 'in overleg met alle regionale en internationale spelers om een einde te maken aan het geweld en om tot een oplossing te komen', zo staat te lezen in het pesbericht van de VN.

In een poging om te komen tot een staakt-het-vuren reist Ban Ki-moon naar Doha, Koeweit, Caïro, Jeruzalem, Ramallah en Amman.

Hamas

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaat intussen in Doha praten met Hamas-leider in ballingschap Khaled Meshaal over een bestand voor de Gazastrook. Dat zegt een Palestijnse verantwoordelijke aan het Franse persagentschap AFP.

Abbas moet zondag in Doha ook de emir van Qatar ontmoeten. Volgens Palestijnse bronnen zou Abbas permanent contacten onderhouden met alle Palestijnse groeperingen om 'zo snel mogelijk tot een staakt-het-vuren en een betand te komen'.

Voorwaarden

Egypte nam de afgelopen week een initiatief om tot een staakt-het-vuren te komen. Israël ging akkoord, maar Hamas verwierp het voorstel. Hamas was niet op de hoogte van het voorstel en reageerde furieus.

De islamitische beweging, die het voor het zeggen heeft in Gaza, wil dat de blokkage van de Gazastrook stopt, dat de grens met Egypte opengaat en dat tientallen gevangenen worden vrijgelaten.

Hamas wil nu dat zijn bondgenoten Turkije en Qatar bij elk voorstel van bestand betrokken worden. Hamas heeft zijn eigen voorwaarden overgemaakt aan Egypte, Qatar, Turkije, de Arabische Liga en aan president Abbas. Dat laatste is opmerkelijk, want het is de eerste keer dat Hamas de leider van de Palestijnse autoriteit publiekelijk bij het proces betrekt. (Belga/AFP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners