Israël boos over Turkse televisieserie

15/10/09 om 16:57 - Bijgewerkt om 16:56

Bron: Knack

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft donderdag de Turkse ambassadeur op het matje geroepen.

Volgens Lieberman zet de serie, die wordt uitgezonden op de Turkse openbare omroep TRT1, aan tot haat tegen Israël (zie fragment rechts).

De serie, 'Ayrilik (Scheiding), Palestina in liefde en oorlog', draait rond een liefdesdrama in de Gazastrook, waar vorige winter een hevige oorlog woedde tussen radicale Palestijnen en Israël.

Na het Israëlische offensief in de Gazastrook, waarbij meer dan 1.000 Palestijnen om het leven kwamen, werd Israël veelvuldig beschuldigd van het doden van onschuldige burgers.

Lieberman zei dat de serie, die Israëlische soldaten voorstelt als moordenaars van onschuldige kinderen, niet eens geschikt is om uit te zenden in vijandige landen, laat staan in een land dat diplomatieke relaties met Israël onderhoudt.

Verslechterd
Sinds het conflict in Gaza zijn de relaties tussen Israël en Turkije, een van de weinige partners van Israël in de moslimwereld, verzuurd. Vooral de Turkse premier Tayyip Erdogan uitte zware kritiek op het Israëlische offensief.

Vorige week nog weigerde Turkije om Israël te laten deelnemen aan Amerikaanse 'war games' in Konya, in de Turkse regio Anatolië. Na de weigering van Ankara schrapte Washington de hele operatie.

Onze partners