Israël beschuldigt Iran van aanslag op Israëlische toeristen

18/07/12 om 21:09 - Bijgewerkt om 21:09

Israël wijst met de beschuldigende vinger richting Iran voor de aanslag tegen een Israëlische toeristenbus in de Bulgaarse havenstad Burgas.

Israël beschuldigt Iran van aanslag op Israëlische toeristen

© Reuters

Volgens minister van Defensie Ehud Barak wordt Israël wereldwijd geconfronteerd met een "terrorismegolf" waar Iran achter zit. Hij zegt dat activisten van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah
de aanslag pleegden.

Gepast reageren

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had het over "het begin van een Iraanse terreurcampagne" waarop de Joodse staat "gepast zal reageren".

Bij de aanslag kwamen zes Israëli's, een Bulgaar en de kamikaze
zelf om het leven. Ook vielen meer dan 30 Israëlische gewonden. Van de gewonden zouden er drie in levensgevaar verkeren, onder wie de Bulgaarse buschauffeur.

De slachtoffers zaten in een bus die hen op de luchthaven Serafovo van Burgas opwachtte. De Israëli's waren net geland met een vlucht uit Tel Aviv. In de door de explosie getroffen bus zaten naar verluidt veertig passagiers.

Volgens het radiostation BNR en de private televisiezender bTV waren bij de aanslag drie bussen betrokken. In een van hen explodeerde een bom, waardoor de twee andere voertuigen vuur vatten.

Reynders betuigt medeleven
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft met afgrijzen kennis genomen van "de laffe aanslag". Reynders betuigt zijn oprechte medeleven met de getroffen families van de slachtoffers. Hij hoopt dat de schuldigen van deze aanslag snel gevonden en berecht zullen worden. De minister deelt ook zijn medeleven mee met de overheid en regering van Israël. (Belga/INM/TE)

Lees meer over:

Onze partners