Israël aanvaardt vredesinitiatief Kwartet

02/10/11 om 15:35 - Bijgewerkt om 15:35

Israël gaat akkoord met het nieuwe vredesinitiatief van de internationale gemeenschap voor het Midden-Oosten.

Israël aanvaardt vredesinitiatief Kwartet

© ImageGlobe

Israël gaat akkoord met het nieuwe vredesinitiatief van de internationale gemeenschap voor het Midden-Oosten."Israël gaat in op de oproep van het Midden-Oostenkwartet om direct met de onderhandelingen te beginnen zonder voorwaarden", zo deelt het bureau van premier Benjamin Nethantyahu mee.

De Palestijnse autoriteiten werden eveneens opgeroepen om het plan te aanvaarden en zonder uitstel rechtstreekse gesprekken met Israël te beginnen. Israël heeft wel enkele bedenkingen bij het plan, maar zal die te zijner tijd op tafel leggen.

Rechtstreekse gesprekken Het Midden-Oostenkwartet, bestaande uit de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie had vorige maand een stappenplan voor nieuwe gesprekken gepresenteerd, als reactie op het verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas om een onafhankelijke Palestijnse staat als volwaardig lid in de VN op te nemen.

Het initiatief voorziet dat Israël en de Palestijnen binnen een maand en zonder voorwaarden rechtstreekse gesprekken beginnen. Na drie maanden zullen beide kampen voorstellen voor het vastleggen van de grenzen en veiligheidsgaranties presenteren. Tegen eind volgend jaar moet een definitieve overeenkomst bereikt worden.

Palestijnse eisen

De Palestijnen eisen echter voor nieuwe onderhandelingen een volledige stopzetting van de bouw van woningen in de Palestijnse gebieden. Bovendien staan ze erop dat de grenzen voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 als basis voor de gesprekken worden vastgelegd.

Israël heeft beide eisen echter afgewezen. Vorige week kondigde het de bouw van 1100 nieuwe woningen in Gilo in het zuiden van Jeruzalem aan, wat scherpe internationale kritiek uitlokte. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners