Islamtegenstanders München komen maandag op straat ondanks dreiging terreuraanslagen Dresden

18/01/15 om 16:49 - Bijgewerkt om 16:49

Bron: Knack

Ondanks dreigingen gericht tegen de organisator van de anti-islambeweging Pegida, komen manifestanten in München maandag op straat.

Islamtegenstanders München komen maandag op straat ondanks dreiging terreuraanslagen Dresden

Lutz Bachmann, een van de organisatoren van PEGIDA. © BELGAIMAGE

In Dresden is de maandag geplande manifestatie van de anti-islambeweging Pegida afgezegd uit schrik voor terreuraanslagen, maar in München willen de islamtegenstanders toch de straat op trekken. "Laat ons een teken geven", klonk het op de Facebook-pagina van de Beierse Pegida-tak Bagida.

In verschillende Beierse steden staan maandag tegenbetogingen als reactie op de Pegida-marsen gepland. De verenigingen "München ist bunt" en "Bellevue di Monaco" riepen op tot een optocht in München.

Ook in Würzburg is de islamofobe beweging van plan maandag de straat op te trekken. Hun tegenstanders daar plannen een samenkomst. In Nürnberg zal een betoging tegen "racistische ophitsing" plaatsvinden.

Terreurdreiging

Er zijn aanwijzingen van de staatsveiligheid dat op een lid van de organisatie een aanslag zou worden gepleegd tijdens de manifestatie, zo verklaarden de organisatoren zondag. Wegens het terreurgevaar verbood de politie van Dresden alle openbare samenkomsten maandag in openlucht.

Volgens informatie van het Duitse persagentschap DPA zijn de dreigingen gericht tegen Pegida-organisator Lutz Bachmann. Vrijdag gaven buitenlandse geheime diensten daarvoor aanwijzingen aan de Duitse autoriteiten.

Ook het magazine Der Spiegel had bericht dat communicatie van bekende jihadisten opgevangen was over mogelijke aanslagen op Pegida-manifestaties.

De organisatoren verklaarden dat op korte termijn geen bevredigend veiligheidsconcept uitgewerkt kon worden. "Daarom vinden we het onverantwoord, onze sympathisanten en onze stad bloot te stellen aan onberekenbare risico's."

Manifestaties maandag

Volgens de informatie van de politie waren de mogelijke daders opgeroepen om zich maandag onder de manifestanten te mengen, om "een moord op een individu van het team organisatoren van de Pegida-manifestatie te plegen". De oproep lijkt op een tweet, waarbij in het Arabisch de manifestatie als "vijand van de islam" werd omschreven.

Pegida ("Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland") is in oktober in het Duitse Dresden ontstaan. De islamofobe groep eist een strenge asielwetgeving. Vorige maandag kwamen volgens de politie ongeveer 25.000 mensen naar Dresden voor een manifestatie. (Belga/NS)

Onze partners