Islamitische staat eist aanslag op Pakistaanse politieschool op

25/10/16 om 11:07 - Bijgewerkt om 11:13

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag op de Pakistaanse politieschool opgeëist via haar persagentschap Amaq. Pakistan-expert Gie Goris is sceptisch over die opeising.

Islamitische staat eist aanslag op Pakistaanse politieschool op

IS eist aanslag Pakistan op © Belga

Bij de aanval van extremisten op de politieschool in de Pakistaanse provincie Beloetsjistan zijn zowat 60 mensen gedood, meer dan 120 mensen raakten gewond. Ook de drie daders zijn dood. Een van hen werd uitgeschakeld door de veiligheidsdiensten, de twee andere bliezen hun bomvest op. In de loop van de dag eiste terreurorganisatie Islamitische Staat de aanslag op, via het officieuze persagentschap Amaq.

Maar volgens Pakistan-expert en MO*-hoofdredacteur Gie Goris valt het nog maar te zien of de aanslag echt door IS werd uitgevoerd. 'IS zelf heeft niet zo'n grote voet aan de grond in Pakistan. Maar in de grensregio met Afghanistan hebben wel heel wat groepen en individuen hun gewapend activisme in de lijn van IS en Al Qaeda gelegd.' Heel wat dergelijke groepen worden verzameld onder de naar 'Islamitische Staat in Khorasan'. 'Dat is een verwijzing naar een oud rijk in Centraal-Azië, een van de plekken waar de islam zich al vroeg verspreidde', aldus Goris.

'De aanslag op de Pakistaanse politieschool leek erg goed voorbereid, en had duidelijk als bedoeling om zo veel mogelijk mensen te doden,' zegt Goris nog. 'Dat is niet verwonderlijk: de groep die vannacht nog verantwoordelijk werd gehouden - Lashkar-e-Jhangvi - is een lokale militante beweging die goed getraind en zwaar bewapend is, en zich ook goed voorbereidt.' Of die groep nu de aanslag uitvoerde in naam van IS is niet duidelijk. 'Maar Lashkar-e-Jhangvi staat er wel om bekend geweld tegen sjiieten uit te lokken, en dat ligt zeker in de lijn van IS.'

De wildgroei aan gewelddadige, terroristische bewegingen in Pakistan maakt de situatie er niet makkelijker op. 'Veel van die lokale gewapende groepen werden ofwel opgericht met steun van de staat, of worden een hand boven het hoofd gehouden door een deel van de staat: de militaire inlichtingendienst,' aldus Goris.

(Belga/SK)

Onze partners