Islamitische kalief draagt 'James Bond-horloge' tijdens preek over soberheid

07/07/14 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:09

De eerste verschijning van kalief al-Bagdhadi ging niet onopgemerkt voorbij. Al waren het niet zijn woorden die een grote indruk nalieten. Alle aandacht ging naar het peperdure horloge dat de kalief, die soberheid preekt, rond zijn pols droeg.

Islamitische kalief draagt 'James Bond-horloge' tijdens preek over soberheid

Kalief Al-Baghdadi © Reuters

Afgelopen weekend liet de leider van terreurgroep ISIS, Aboe Bakr al-Baghdadi die is uitgeroepen tot kalief, voor het eerst van zich horen. In een videoboodschap riep hij de moslims op hem te gehoorzamen. Hoewel hij de wereld wilde overtuigen met zijn woorden, was het vooral zijn horloge dat de aandacht trok. Op sociale media gonsde het na de verspreiding van het filmpje van spot: 'Islamitsche kalief, draagt James Bond-horloge', was de teneur.

Vermoedelijk droeg de man een peperdure Sekonda, Rolex of een Omega Seamaster rond zijn pols. Zo'n horloge kan al snel 4.500 euro kosten. En dat terwijl de kalief net een boodschap van eenvoud predikte. "Alle Westerse invloeden moeten afgeweerd worden", zei hij.

"Ik ben de Wali (leider), die is uitverkoren om jullie te leiden, maar ik ben niet beter dan jullie", aldus al-Baghdadi, die een zwarte tulband en een lang traditioneel kleed droeg.

Nep

Eind juni kondigde ISIS de oprichting van een islamitisch kalifaat aan en werd al-Baghdadi uitgeroepen tot kalief, de opvolger van de profeet Mohammed die wordt beschouwd als de 'emir van de moslims'. Deze keuze stuit heel wat moslims tegen de borst. Vooral invloedrijke soennitische moslimleiders uiten kritiek. Zij vinden dat de beslissing van al-Baghdadi indruist tegen de sharia, de islamitische wet.

De Iraakse overheid betwist dat de video echt is. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken benadrukte aan het persbureau Reuters, dat de man op de video niet al-Baghdadi is.

Lees meer over:

Onze partners