Islamisten vernielen mausolea in Timboektoe

30/06/12 om 17:44 - Bijgewerkt om 17:44

Unesco had Timboektoe deze week op de lijst van bedreigd werelderfgoed gezet uit vrees voor vernielingen.

Islamisten vernielen mausolea in Timboektoe

© AFP

Strijders van de Malinese radicaal-islamitische groepering Ansar Dine hebben enkele mausolea van heilige moslims in de noordelijke stad Timboektoe vernield. De groepering, die een groot deel van Noord-Mali controleert, dreigt ermee alle mausolea in de stad te vernietigen.

De werelderfgoedorganisatie Unesco had Timboektoe deze week op de lijst van bedreigd werelderfgoed gezet uit vrees voor vernielingen.

Ooggetuigen meldden dat onder andere het mausoleum van de heilige Sidi Mahmoed vernield werd.

"Ansar Dine zal alle mausolea in de stad vernietigen. Alle mausolea zonder uitzondering", dreigde woordvoerder Sanda Ould Boumama. Even voordien had de man zich al neerbuigend uitgelaten over de Unesco. "God is uniek. Dat alles is 'haram' (verboden in de islam, nvdr.) Wij, wij zijn moslims. De Unesco, wat is dat? ", zei hij aan persagentschap AFP.

In een reactie betreurt de Unesco de "tragische" vernielingen. Topvrouw Alissandra Cummins van Unesco. Ze roept de betrokken partijen in het Malinese conflict op hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Volgens de culturele missie van Timboektoe, telt de "stad van 333 heiligen" zestien mausolea op de lijst van werelderfgoed. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners