Islam is de vijand, zegt Amerikaans leger

11/05/12 om 19:17 - Bijgewerkt om 19:17

Het Amerikaans leger is een onderzoek gestart naar een cursus waarin militairen wordt ingeprent dat de islam de vijand is en dat moslimsteden vernietigd moeten worden.

Het Amerikaanse leger heeft eind april een controversiële cursus voor legerofficieren geschrapt na een klacht van een student. Samengevat werd de leerlingen ingeprent dat de islam de vijand is en dat de heilige moslimsteden Mekka en Medina "mogelijk moeten vernietigd worden, zonder om te zien naar burgerdoden". Dat melden verscheidene Amerikaanse en Britse media.

"Ze haten alles waar jullie voor staan en zullen nooit met jullie samenleven, tenzij jullie zich onderwerpen", zo trok instructeur en luitenant-kolonel Matthew Dooley van leer tijdens een cursus in het Joint Forces Staff College in Norfolk, in de staat Virginia. Zijn publiek bestond uit legerofficieren en overheidsambtenaren.

Dooley zei toen ook dat de Conventie van Genève, die de rechtsregels bepaalt tijdens een gewapend conflict, "niet langer relevant is". "Op die manier laten we de optie open om indien nodig oorlog te voeren tegen de burgerbevolking", luidde het.

Volgens Dooley kan dergelijke oorlogsvoering leiden tot "bijvoorbeeld hongersnood in Saoedi-Arabië of de islam die herleid wordt tot een cultstatus".

Het Amerikaanse leger is een onderzoek gestart tegen Dooley, maar hij is (nog) niet ontslagen.

Onze partners