ISIS dwingt Iraakse vrouwen te huwen met extremisten

03/07/14 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

Vrouwen in meisjes in Irak worden ontvoerd, verkracht en gedwongen te trouwen met extremisten van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) en andere jihadistische groepen, melden de Verenigde Naties (VN).

ISIS dwingt Iraakse vrouwen te huwen met extremisten

Meisjes in Irak © Reuters

Phumzile Mlambo-Ngcuka, directeur van VN-Vrouwen, zei zich grote zorgen te maken over berichten dat sommige verkrachte vrouwen, en mannen die gedwongen werden te kijken naar het misbruik van hun vrouwen en dochters, zelfmoord plegen.

Het Britse persbureau Reuters maakte eerder melding van vier zelfdodingen door verkrachte vrouwen. De vader van een Assyrisch (christelijk) gezin in Mosul zou zichzelf van het leven beroofd hebben nadat extremisten zijn huis binnendrongen en zijn vrouw en dochter verkrachtten. Dat zou gebeurd zijn nadat hij geweigerd had een nieuw opgelegde belasting te betalen.

Getraumatiseerde kinderen

"VN-Vrouwen roept alle partijen op de rechten van vrouwen te beschermen", zei Mlambo-Ngcuka. "Verkrachting van vrouwen en meisjes is een grove schending van de mensenrechten die vaak voorkomt tijdens conflicten in de wereld. Dit heeft verwoestende gevolgen voor de vrouwen, meisjes, gezinnen en de samenleving."

Ze waarschuwde voor de risico's van het groeiende extremisme voor de vrouwenrechten in de regio en wereldwijd.

Jihadstrijders in Mosul, de stad die half juni werd ingenomen door ISIS, dwingen vrouwen zichzelf volledig te bedekken en binnen te blijven, zegt Yifat Susskind, directeur van Madre, een internationale organisatie voor vrouwenrechten vandaag in de Britse krant The Guardian. "Zo wordt een extremistische agenda opgelegd: over het lichaam van vrouwen."

Volgens Madre eisen ISIS-strijders dat gezinnen ongetrouwde vrouwen en meisjes afstaan. Weigeren ze dat, dan worden ze mishandeld of vermoord. "Vrouwen slaan op de vlucht met soms nauwelijks meer dan de kleren die ze dragen. Meestal hebben ze getraumatiseerde kinderen bij zich."

Zwangere vrouwen

Zo'n 20.000 vrouwen en meisjes in Irak lopen een verhoogd risico op seksueel geweld als gevolg van de crisis in het noorden en westen van het land, volgens het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA). Sinds de laatste uitbraak van geweld drie weken geleden in het noorden van Irak, sloegen volgens de VN een miljoen mensen op de vlucht, waaronder zo'n 250.000 vrouwen en meisjes. Onder hen zouden zich bijna 60.000 zwangere vrouwen bevinden die medische zorg nodig hebben.

Ziekenhuizen in de regio hebben echter te kampen een tekort aan middelen en personeel en de zorg voor zwangere vrouwen dreigt daardoor in het geding te komen.

Lees meer over:

Onze partners