IS verovert strategische luchthaven in Syrië

25/08/14 om 09:11 - Bijgewerkt om 09:11

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft een militaire luchthaven in het oosten van Syrië onder controle gekregen. Daarbij vielen meer dan 500 doden.

IS verovert strategische luchthaven in Syrië

IS neemt Syrische luchthaven in © Reuters

Na hevige gevechten is de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) erin geslaagd in het oosten van Syrië een strategisch belangrijke militaire luchthaven volledig onder controle te krijgen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die aanleunt bij de Syrische oppositie.

Het Syrische leger heeft zijn gevechtsvliegtuigen naar een andere luchthaven kunnen overvliegen, aldus nog de ngo. De gevechten gaan in de omgeving van het vliegveld nog altijd verder. De Syrische staatsomroep bevestigt ook dat de soldaten zich uit de luchthaven hebben teruggetrokken. "Ze hebben zich (buiten de luchthaven) opgesteld en blijven harde klappen uitdelen aan de terroristische groepen die grote verliezen lijden", zo verwoordt de regimegetrouwe zender het.

De militaire luchthaven van al-Tabka was het laatste bastion van het regime van president Bashar al-Assad in de noordelijke provincie Raqqa. Het leger en de IS-strijders hebben de voorbije dagen zware gevechten geleverd om het gebied te veroveren. De bloedige gevechten hebben in totaal aan meer dan 500 mensen het leven gekost, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Amerikaanse journalist vrijgelaten

Intussen werd de Amerikaanse journalist Peter Theo Curtis, die gevangen werd gehouden in Syrië vrijgelaten, meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Peter Theo Curtis zou aan vertegenwoordigers van de VN zijn overgedragen. De journalist werd twee jaar geleden ontvoerd door onbekenden in de Turkse stad Antakya, van waaruit hij naar Syrië wilde reizen.

Curtis gaf eind juni nog een teken van leven, toen hij opgevoerd werd in een videoboodschap, aldus nog al-Jazeera. In die video stelde Curtis zichzelf voor als journalist uit Boston. Enkele dagen geleden werd James Foley, aan andere Amerikaanse journalist, onthoofd door de islamistische terreurorganisatie IS. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is "dankbaar" en opgelucht dat de Amerikaanse journalist Peter Theo Curtis na twee jaar gevangenschap in Syrië is vrijgelaten. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners