IS vernielt eeuwenoude klooster met bulldozers

21/08/15 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:27

In Syrië heeft de terreurgroep IS het eeuwenoude christelijke Mar Elian-klooster verwoest.

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft in het midden van Syrië het eeuwenoude christelijke Mar Elian-klooster verwoest. Op het internet verspreide beelden van de extremisten tonen hoe het historisch belangrijke gebouw in al-Qaryatayn, een stadje op 40 kilometer ten zuidoosten van Homs, door bulldozers wordt gesloopt. Ook het christelijk-assyrische persbureau Aina berichtte over de verwoesting. Het klooster dateert uit de vijfde eeuw.

De IS-terroristen hadden al-Qaryatayn begin deze maand ingenomen. Volgens Aina leven er rond de 2.000 christenen. Honderden zijn voor de IS op de vlucht geslagen, maar volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen werden er tientallen door IS ontvoerd en naar al-Raqqa in het noordoosten van Syrië gebracht. Volgens de anti-Assadsite wordt hen de mogelijkheid gegeven zich te bekeren of een taks te betalen als niet-moslim.

Waardevolle beelden

Qaryatayn ligt op de weg naar de historische stad Palmyra, dat al in handen is van de jihadisten. Honderden vluchtelingen uit de antieke stad werden in het klooster opgevangen. De overste van het klooster, de Syrisch-katholieke priester Jacques Mourad, werd op 21 mei al door islamisten ontvoerd. Over zijn lot is niets bekend, gevreesd wordt dat hij is vermoord.

Eerder deze week raakte bekend dat IS de 82-jarige Khaled Asaad heeft onthoofd. De man bracht waardevolle beelden in veiligheid voor de historische oasestad Palmyra in handen viel van de terroristische organisatie IS. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners